Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря

Животът

24-04-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На нея Божият син Христос споделя с апостолите хляба и виното – своята плът и кръв

Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря на Божия син с апостолите и предателството на Юда. Денят на покаянието на блудницата, която се превръща в най-предана последователка на Спасителя.

На Тайната вечеря Божият син Христос споделя с апостолите хляба и виното - своята плът и кръв, и им казва, че един от тях ще го предаде. На този ден Юда отива при юдейските първенци и се уговаря с тях да предаде Учителя си за тридесет сребърника.

На Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Христос в дома на Симон Прокажени. Случката е описана в евангелието на Матей /26:6-13/.

С мирото грешницата е помазала Спасителя като за погребение, приживе го е оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите си и откривайки ги с великолепните си коси. За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича.

Някои от апостолите възроптали срещу това, като казали, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото усърдието на разкаялата се блудница ще се разгласи по целия свят.

"Защото сиромасите всякога имате при себе си и, кога поискате, можете да им сторите добро; а Мене не всякога имате." /Марко 14:3-9/

Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол. Тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка.

Общата тема на първите три дни от Страстната седмица е краят на света и съдът Христов.

На днешния ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие.

В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец - предимно от децата. На Разпети петък той се раздава за здраве. Не се работи никаква домакинска работа, защото се вярва, че умението ще се отнеме.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов