Тече Европейската имунизационна седмица

Животът

25-04-2019, 11:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Три са вече лабораторно потвърдените случаи на морбили в областта

Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, тя обединява местните офиси и партньори на Световната здравна организация (СЗО), здравни министерства, професионални и родителски организации, местни здравни заведения, политици и др. Целта е да се подкрепи стремежа към Европейски регион, свободен от ваксинопредотвратими заболявания, чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност. Европейската имунизационна седмица дава възможност да се подчертае, че ваксините осигуряват защита на индивиди и общности, както и да се подпомогне постигането на световните цели за устойчиво развитие. Основната цел тази година е да се отдаде заслуженото внимание на „героите“, които всеки ден допринасят за реализирането на имунизациите - здравни работници, които прилагат ваксини, родители, които избират ваксинация за децата си, и всеки, който търси информация, основана на доказателства, и я предава, за да даде възможност за по-добър живот на други.

 

Благодарение на ваксините полиомиелитът е намалял с 99% от 1988 г. насам.
Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. През 2018 г. заразените от морбили европейци са 82 000, като 72 души от тях са починали. До 22-ри април 2019 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани четири случая с диагноза морбили – три с лабораторно потвърдена диагноза от Националната референтна лаборатория по „Морбили, паротит, рубеола“, гр. София и един – с отрицателен лабораторен резултат.

 

Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването в детството предпазва човек за цял живот.
Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.
Комбинирани ваксини, като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш, намаляват броя на необходимите клинични посещения и инжекции, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.
Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирана с редовен скрининг, тази ваксина е най-ефективният инструмент за предотвратяване на заболяването.

Според данни на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват между 10 и 15% от населението. Поради усложнения от грип тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират
250 000 – 500 000, като 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов