Некоректни работодатели от областта изплатиха заплати за над 82 000 лв.

Животът

26-04-2019, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това стана с намесата на Инспекцията по труда

Над 82 хиляди лева забавени трудови възнаграждения са изплатени през март след намесата на Инспекцията по труда установяват последващи проверки, коментира ръководителят й инж. Невена Стефанова. Тя уточни, че са установени и забавени плащания на работни заплати в размер на 53 287 лева.

118 са проверените в периода от 25 март до 23 април предприятия, като 115 от тях са малки и средни с нает персонал до 250 души. Общият брой на констатираните нарушения е 438. Най-много от тях са свързани с трудовите правоотношения – работно време, почивки,  заплащане, както и работа без писмен договор.   За констатираните нарушения са приложени спрямо  проверените работодатели 437 принудителни административни мерки. Съставени са и 24 акта за установени административни нарушения.

Две скелета и един трафопост на строителни обекти във Велико Търново са спрени временно от работа на 17 април до отстраняване на проблемите с безопасността. Тогава е проведен Национален ден  за безопасна работа на височина и са направени на строителни обекти проверки, свързани с превенция на риска падане от височина. Констатирани са още нарушения, свързани с необезопасено работно оборудване, както и работници без каски и обезопасителни колани.

От 50 до 500 лева е глобата за работника, ако не използва осигурената му каска. А работодателят може да бъде глобен от 1500 до 10 000  лева, ако не я е осигурил на строителя, обясни инж. Стефанова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов