Петима са се конкурирали за едно работно място през март в областта

Животът

27-04-2019, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заявените свободни работни места са били 312

Лек спад на безработицата отчете Бюрото по труда във Велико Търново за март. Общо за трите общини – Велико Търново, Елена и Златарица, регистрираните безработни са 1895. От тях в най-голямата – Велико Търново, те са били 1  292-ма.  Равнището на безработицата в нея за изминалия месец е било 3 процента, а като цяло за Бюрото по труда – 4 процента. Най-висока е била безработицата в община Златарица – 18.3 процента, коментира Бойка Ганева – началник отдел „Активна политика на труда” в Бюрото по труда в областния център.

Заявените свободни работни места  през март са 312, от тях 304 в община Велико Търново. На първичния трудов пазар свободните работни места през изминалия месец са 293, като 244  са за лица   без квалификация. За едно работно място са се конкурирали петима безработни, при четирима за февруари, сочи статистиката.

   300    души  са потърсили работа на проведената  трудова борса  във Велико Търново.  Обявените работни места са били 405, предложени от 41 работодатели, информираха от Бюрото по труда в старата столица.  От там уведомиха още, че в момента тече процедура за кандидатстване за ваучери за обучение на заети лица. До сега са подадени 40 заявления от желаещи. Условието е те да имат трудово правоотношение и да са със средно образование. В тоя случай може да се кандидатства за ваучер при  съфинансиране от 50 процента на двете страни. С него могат да се получат  професионални квалификации, от които се взема правоспособност за фризьор, козметик и готвач. Стойността на обучението при тази втора квалификационна степен е 1200 лева, т.е. обучаемият ще заплати – 600 лева.

В курсове за ключови компетентности могат да се включат отговарящи на определени критерии висшисти. Единият от тях е да са над 54 години и да не са част от държавната администрация. В тоя случай при езиково обучение, например, двете страни трябва да дадат по 350 лева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов