Повече от 1050 завършващи ученици бяха консултирани от бюрата по труда през март

Животът

27-04-2019, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Информационните дни бяха проведени от Агенцията по заетостта

Повече от 1050 завършващи средното си образование ученици посетиха мартенските информационни дни на Агенцията по заетостта, за да се запознаят с възможностите за бъдеща работа. В страната бяха организирани 60 срещи, като освен младите хора в тях участваха преподаватели, родители, а също и младежи, настанени в защитени жилища и включени в инициативата „Подкрепи една мечта”.Екипите на Агенцията по заетостта представиха услугите, от които могат да се възползват зрелостниците, и дадоха полезна практическа информация, улесняваща прехода от образование към заетост. 

Експертите от бюрата по труда акцентираха основно върху възможностите за работа, курсове и квалификация. Като начало те набелязаха тенденциите на трудовия пазар и дадоха примери за посредническата дейност, осъществявана от местните поделения на Агенцията по заетостта. Зрелостниците от гимназии и средни училища в страната проявиха интерес към услугите, които получават регистрираните в бюрата по труда, а организаторите ги информираха за различните възможности за подкрепа. Темите на дискусиите бяха „Училище – пазар на труда. Предизвикателства пред младите хора”, „Планирай подготовката си за желаната професия”, „Предизвикателства пред младите хора за професионална реализация” и др. Решени бяха различни казуси, които целяха да покажат реални ситуации в работна обстановка и как младите хора конкретно да се възползват от услугите на бюрата по труда.

Като естествена следваща стъпка в срещите участниците се запознаха със свободните към момента работни места на първичния пазар на труда и обсъдиха с експертите вариантите за започване на работа на всеки един от желаещите. Представена бе и възможността за съдействие за работа през свободно от учебните занятие време. Младежите се запознаха с официалния сайт на Агенцията по заетостта и бяха нагледно консултирани за възможностите, които той предлага за своевременно информиране и търсене на свободни работни места чрез е–Трудова борса.

На срещите екипите на Агенцията по заетостта обърнаха внимание на съдействието, което участниците могат да получат от експертите по време както на груповите, така и на  индивидуалните консултации. На младежите бе обяснено, че могат да получат психологическа подкрепа, връзка с други институции, както и да бъдат включени в „Ателие за търсене на работа”, където да бъдат подпомогнати при усвояване на умения за кандидатстване за работа, изготвяне на CV и мотивационно писмо, успешно представяне пред работодател и др.

Експертите запознаха учениците и техните родители с държавната политика по заетостта, която определя младите хора като приоритетна целева група за включване във всички подходящи програми, схеми и мерки за заетост и обучение. Завършващите получиха информация за програми и мерки от Закона за насърчаване на заетостта, осигуряващи възможности за трудова реализация за тяхната възрастова група. Интерес у бъдещите абитуриенти породиха условията за придобиване на допълнителна професионална квалификация чрез обучения в клоновете на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение”. По време на информационните събития експертите обърнаха внимание и на изпълнението на Европейската гаранция за младежта 2014 – 2020. Завършващите ученици получиха подробна информация и за схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, които са в процес на изпълнение и са подходящи за младежи до 29 години – схема „Младежка заетост”, проект „Обучение и заетост за младите хора”, проект „Готови за работа”.

Особен интерес предизвикаха дискусиите за професионална реализация по изучаваната от всеки от завършващите специалност. Психолози към бюрата по труда, които бяха част от екипите на организаторите, предразположиха младите хора за открит разговор и акцентираха върху качествата, които те трябва да притежават за успешна реализация, като не пропуснаха да отбележат значението на личната мотивация и позитивното отношение. В разговорите бе обърнато внимание на правилния избор за кариерно развитие, а абитуриентите споделиха своите нагласи за продължаване на образованието във висше учебно заведение.

Младежите бяха информирани и за възможностите, които се предлагат по междуправителствени спогодби, както и за EURES мрежата и трудовата мобилност в Европа, което провокира множество въпроси. Специално внимание бе обърнато на условията на живот и труд в чужбина и необходимата предварителна подготовка, като експертите дадоха ценни съвети за избягване капаните на трудовото робство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов