Посрещнете Възкресение на върха на Царевец

Мисия

27-04-2019, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

2700 осветени яйца и парчета козунаци са осигурени за жителите и гостите на града

За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на върха на крепостта Царевец. Точно в полунощ днес десетки църковни камбани ще звънят в унисон, за да възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“, а пред храма ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. тази вечер, а в 23,30 ч. започва църковната служба. След изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне голямо литийно шествие с факли. То ще премине от Патриаршията на Царевец до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.

В 1,00 ч. след полунощ започва Светата литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.

2700 осветени яйца и парчета козунаци са осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в неделната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.

 

 

Програма за честването на Възкресение Христово във Велико Търново

 

27 април 2019 г. /Възкресение Христово/

22,30 ч. Входа на крепостта Царевец – Отваряне портите на Крепостта.

22,30- 23,30 ч. Входа на крепостта Царевец – Влизане в Крепостта.

23,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” – Пасхално богослужение.

24,00 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” – Изнасяне на Благодатния огън, звън на всички църковни камбани, възвестяващ Възкресение Христово.

00,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” – Литийно шествие към Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”.

00,40 ч. Площад „Цар Асен I” – Раздаване на боядисани яйца и парчета козунак. – 01,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”; Възкресна Света литургия.

 

28 април 2019 г. /Второ Възкресение/

11.00 ч. Храм „Възкресение Христово” – Богослужение на Второ Възкресение.

21.00 ч. Площад „Цар Асен I” – Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)