От килията : Петко Стрелеца от Лясковец съди държавата и Европейския съюз за 1 милион лева

Крими

29-04-2019, 18:53

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Осъденият до живот за кървавата баня в Лясковец иска обезщетение за 4-годишен тормоз

Петко Петков, по-известен като Петко Стрелеца  от Лясковец, е завел дело срещу държавата и Европейския съюз, представляван от Европейската комисия у нас с рекордния иск от 1 милион лева. Исковата молба е входирана във Великотърновския окръжен съд, но дело все още не е насрочено, тъй като се чакат документи от институциите, призовани на съд. Те са Прокуратурата на Република България, Висшият съдебен съвет, както и министърът на финансите, пише „Труд”. Претенцията е за обезщетение за претърпени вреди от незаконното поведение на Районна прокуратура в Горна Оряховица за времето от 1 август 2010 г. до 14 март 2014 г.

 

Преди 5 години по време на акция за отнемане на незаконно оръжие от дома на Петко Петков, той уби баретата Емил Шарков и рани няколко негови колеги. Сега Стрелеца е в Ловешкия затвор с доживотна присъда без право на замяна. Исковата молба на осъдения е от 15 страници. Затворниците са освободени от държавни такси и Петков няма да плати дори стотинка за иска си от 1 млн.лв.

Стрелеца твърди, че 4 г. бил принуден от прокуратурата и полицията да търпи незаконни проверки и принудителна изолация в собствения си дом под постоянна заплаха да го вкарат в лудница, където с медикаменти да го подлудят и да го унищожат физически и психически с една едничка цел - да му вземат къщата, защото няма наследници. Според настоящия затворник тормозът започнал на 1 август 2010 г., когато бил призован от кварталния по жалба от съседите му. Същата година и след пореден разпит, пред къщата му в Лясковец били спрели 5 полицейски автомобила. Униформените започнали да чукат и звънят по вратата на апартамента.  Петко ги питал кой ги праща, а те казали, че е Районната прокуратура в Горна Оряховица. През два-три дни ситуацията се повтаряла и накрая се стигнало до щурма от 14 март 2014г. През изминалите четири години Петков бил написал над 200 жалби до 43 институции ,медии, авторски предавания, интелектуалци и т.н., обаче никой не му се притекъл на помощ, а вместо да му помогне, държавата му пратила баретите.

Стрелеца се позовава на Хартата за правата на човека, на ред европейски нормативи, на Конституцията и на съдебна практика. Затворникът е направил и 21 доказателствени искания, сред които представяне на бюджета на Главна прокуратурата за времето от 2010 до 2014 г., кадрови досиета на прокурори и техните имуществени декларации плюс заплати и премии, както и пощата да представи разписките на писмата, които е пращал до различни държавни институции и неправителствени организации през въпросните четири години. След като тръгне делото, Петко щял да посочи четирима свидетели, които да бъдат разпитани за неговите неволи и тормоз.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов