Времето през май – в началото хладно, в края до 33 градуса - velikotarnovo.utre.bg

Времето през май – в началото хладно, в края до 33 градуса

01 май 2019, 06:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

През първата десетдневка са възможни градушки

Най-ниските температури през май у нас ще са предимно между 5 и 10 градуса, като по-ниски ще са в края на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където ще има условия за слани. Най-високите температури през идващия месец ще бъдат между 28 и 33 градуса.

През май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около нормата - в източната.

В началото на първото десетдневие на май температурите относително ще се понижат и ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-4 май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми.

В началото на второто десетдневие на май се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите. В средата и в края на десетдневието отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и с краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. По-значителни валежи, придружени от гръмотевици, се очакват  около 21 май, 25 май и в края на месеца.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета