След среща при премиера: Увеличават се средствата за лечение на деца и бременни

Животът

03-05-2019, 11:39

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки

Мерки за подобряване на заплащането на труда в болниците бяха набелязани на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Всички участници в разговорите при премиера Борисов се обединиха около решението приоритетно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване.

Министър председателят се срещна с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, с представителя на Сдружението на областните болници д-р Тодор Черкезов и с председателя на Националното сдружение на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. На разговорите присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министърът Жени Начева и директорите на "Пирогов" и Александровска болница проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов в качеството им на представители на сдружението на държавните болници.

По време на срещата при премиера Борисов беше обсъден механизмът, по който болниците да получат допълнителни средства през второто полугодие на годината през бюджета на Министерството на здравеопазването и чрез увеличение на цени на клиничните пътеки по линия на здравната каса.

Целта на срещата беше подобряване на оценката на труда на медицинския персонал у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, в която участва заедно с представители на Българския лекарски съюз /БЛС/.

Взе се решение по най-бързия начин да се пристъпи към преговори за увеличаване на пътеките, които финансират лечението на деца и бременни, уточни шефът на Българския лекарски съюз. От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки, добави министърът. С Наредба 3 на Министерство на здравеопазването е определен механизмът на финансиране и ние ще го спазваме. Някои клинични пътеки с години не са променяни като финансиране. Заедно с Българския лекарски съюз ни предстои работа, за да преценим кои пътеки ще бъдат увеличени и с колко, добави Ананиев.

Припомняме, че преди около месец правителството реши да отпусне 50 млн. допълнително за възнаграждения за медицинските сестри след техния протест.

Министерство на здравеопазването е готово с определяне на индивидуалните работни заплати. 99% сме подкрепени, на финалната права сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май, уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)