90 свищовски седмокласници участваха в математическо състезание в памет на Виктор Маринов

Мисия

03-05-2019, 17:14

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Седмокласникът е една от жертвите в р. Лим преди 15 години

Днес в СУ „Николай Катранов“ се състоя 15-то национално математическо състезание в памет на Виктор Николаев Маринов и всички деца, трагично загинали на 4 април 2004 г. в река Лим.

Състезанието е включено в календара на Съюза на математиците в България. В него участват ученици от 7 клас, като задачите са във формата на националното външно оценяване по математика, а времето определено за работа – 150 минути.

В подготовката на тестовите задачи тази година участваха експерти от Регионалното управление на образованието във Велико Търново.

В състезанието се включиха общо 87 седмокласници, от СУ „Николай Катранов“, СУ „Димитър Благоев” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Овча могила.

Всяка година семейството на Виктор, което сега живее в САЩ, осигурява предметни награди и почерпка за участниците в математическата надпреварата.

Състезанието започна с послание на майката Мариана Николаева към участниците и презентация за Виктор, в която съученици и учители споделят свои спомени за него.

Виктор е роден на 6-ти януари 1990 година в град Варна, където живее с родителите си – студенти по това време.        После семейството се премества в град Свищов, а Виктор става ученик в училище „Николай Катранов“, в класа на г-жа Снежана Блажева. Виктор проявява интерес към математиката и информационните технологии. Още в първи клас може да инсталира и поддържа компютърни системи. През 2004 година е в седми клас, когато на 4 април при трагичен инцидент, заедно с още 11 свищовски деца, загива, удавяйки се в ледените води на река Лим, край село Гостун в Сърбия.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)