Фотоколажно ателие „Машина на времето” представя Горнооряховският музей в Европейската нощ на музеите

Мисия

06-05-2019, 10:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Партньор на институцията в 15-то издание на проявата ще бъде Център АЛОС

На 18 май 2019 г. Исторически музей – Горна Оряховица ще се включи за пореден път в инициативата Европейска нощ на музеите. Заедно с още стотици културни институти от целия континент горнооряховският музей ще работи с променено работно време – до 01.00 часа след полунощ, като входът ще бъде безплатен. Партньор на музея в 15-то издание на проявата ще бъде Център АЛОС.

В Музейната нощ организаторите ще предложат нетрадиционен начин за „включване“ на публиката в събития от историята на Горна Оряховица и срещи-колажи с емблематични за града хора и места. Чрез мобилно фотоколажно студио, разположено в двора на музея, и специална дигитална среда всеки посетител ще бъде „пренесен” назад във времето – до началото на миналия век. Неповторимата снимка фотоколаж ще бъде принтирана на момента и всеки ще може да я отнесе със себе си като спомен от пътешествието си в близкото минало на града.

В ателие „Машина на времето” всеки желаещ ще може да запечата своя образ пред старата градска баня, на центъра пред сладкарница „Братя Цветкови”, с менците пред чешмата или в люта зима върху ледовете на замръзналата Янтра. Ще има възможност „да се повози” на покрива на първите междуградски омнибуси на Горна Оряховица или да присъства на откриването на жп гара Горна Оряховица през 1899 г. с цар Фердинад I. Посетителите също така ще могат да се фотографират като част от първите футболни отбори в града или в компанията на ловната дружинка на Никола Петров – първия български шампион по борба.

Ще има и възможност за снимка в ретро компания пред фонтана на Градската градина от началото на миналия век. Желаещите могат да се „хванат на работа” в коларската работилница на Юрдан Маринов или на поточната линия за сортиране на бонбони Лукчета на „Захарни заводи“ от средата на миналия век. Суетните пък могат да се видят на заглавната страница на вестник „Илюстрована седмица“ от 1925 г., заедно с цар Борис III и градската управа, за откриването на Международния мострен панаир в Горна Оряховица.

За всички посетители, които изберат да се влеят в атмосферата на миналото, Исторически музей – Горна Оряховица е подбрал емблематични фотографии от своя фонд, както и специално подготвени за събитието ретро костюми. Водещи на ателието са екип на Център АЛОС: д-р Любен Кулелиев (арт-педагог и фотограф), Боян Бахрин (фотограф) и Росица Маринова (модератор).

Всички експозиции ще бъдат отворени за безплатно посещение на 18 май от 19.00 до 01.00 часа, а фотоколажното ателие „Машина на времето” ще работи от 20.00 до 24.00 часа в двора на музея.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов