Габровец е полуфиналист в конкурса "Най-изявените млади личности на България"

Животът

06-05-2019, 15:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Момчил Цонев е създател на Габрово Daily

Създателят на Габрово Daily Момчил Цонев е единственият габровец, избран от национално жури за полуфиналист в конкурса „Най-изявените млади личности на България“ в категория “Личностно развитие и/или постижение”. Конкурсът се организира от Junior Chamber International (jCI) в България. До 9 май всеки може да подкрепи габровеца, като гласува с харесване върху снимката с неговата номинация във Facebook страницата The Outstanding Young Persons of Bulgaria – TOYP Bulgaria ТУК – линк за гласуване.

Ето и текстът на номинацията, с която Момчил Цонев е представен в конкурса:

“Момчил Цонев е културен мениджър и журналист, който се занимава с различни обществени каузи и култура/изкуства. Обществените каузи на Момчил Цонев са насочени приоритетно към изграждането на устойчиви граждански общности. Изграждането и ефективното функциониране на общности от хора по интереси или на географски, регионален принцип е ключът към решаването на повечето от целите за устойчиво развитие на ООН, смята Момчил Цонев.

Основната му кауза “Добрите българи” цели популяризирането на добротворчеството като висше човешко благо и изграждането на ефективна общност в цялата страна за добри дела.

Инициативата му „Балканджии – сърцето на България” цели да се преодолее капсулирането на всеки град поотделно и да се планира развитието на цял регион, обхващащ над 10 града в Централна Северна България в областите Велико Търново, Габрово и Ловеч.

Инициативата “Нощ на историите” / “Имало едно време в България” цели устойчиво общностно развитие чрез съхраняване и споделяне на истории и спомени от общностната памет, предаване на общностни ценности. Тук водеща е идеята, че разказването на истории е универсален образователен и общностен метод, чрез който се споделят ценности, културни норми, етика, предават се знанията и опитът на общността, подобряват се личните отношения в една общност и търсенето на общи решения и нови общностни възможности.

Културните постижения на Момчил Цонев в Габрово допринасят за градското развитие, тъй като културата е един от основополагащите елементи на устойчивото гражданско общество. Дейността на Момчил Цонев в Габрово е насочена към създаването на разпознаваем и стойностен културен бранд на Габрово, към съхранение и развитие на културното му наследство – благодарение на Момчил Цонев Габрово е първият град със собствена онлайн енциклопедия (Gabrovowiki), първият град с компютърна игра (Gabroville), фестивална дестинация от международен мащаб чрез международния фестивал за улични изкуства 6Fest.”

Припомняме, че наскоро Момчил Цонев започва още едно национално начинание – “Стародумци” за популяризирането на старите думи от времето на нашите баби и дядовци. На 22 май в новото пространство “Книгата” в София Момчил организира и първото си събитие в София – новият формат “Нощ на историите”, в който популярни поети и писатели ще споделят лични истории.

През 2018 г. Момчил Цонев беше обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България заради културния му принос към Габрово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов