Съвременен метод на лечение на мозъчен инсулт въведоха в горнооряховската болница

Мисия

07-05-2019, 10:53

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече се прилага интравенозна тромболиза

Съвременен метод на лечение на мозъчен инсулт е въведен от миналия месец в Отделението по нервни болести в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Това е втората болница в областта след великотърновската, която вече прилага интравенозна тромболиза за лечение на мозъчен инсулт, съобщи управителят на стационара д-р Иван Иванов.

"Изискването е пациентът да бъде докаран до четвъртия час от началото на инсулта в болницата, като целта е да се отпуши веднага запушения кръвоносен съд, което пък дава възможност за пълно възстановяване на мозъчното кръвоснабдяване", коментира още д-р Иванов. Затова медиците препоръчват на близките на човек, получил исхемичен мозъчен инсулт, да го транспортират по най- бързия начин до лечебното заведение.

По думите на д-р Иванов отделението има капацитет - както подготвени специалисти, така и апаратура, за да прилага този ефективен метод на лечение. До момента са извършени две успешни тромболизи. За пациентите тези инвазивни процедури са безплатни, тъй като се финансират от РЗОК.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов