8 май е Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Животът

08-05-2019, 07:00

Снимка:

БЧК

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1919 г. се ражда първообраза на Международната федерация

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Неговите идеи в годините печелят все повече привърженици. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни профсии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

 

От много години на 8 май се придава по-универсално значение, подкрепят се индивидуални инициативи и обществени кампании не само за ролята и значението на националните червенокръстки дружества, но и за принадлежността на всяко от тях към световното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

 

През 1919 г. се ражда първообраза на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, чийто основатели са дружествата на Червения кръст от: Франция, Великобритания, Италия, Япония и САЩ. Българският Червен кръст се присъединява към Международната федерация през 1921 г.


Тази година отбелязваме 100 години от раждането на надежда за обществото, където най-отчаяно се нуждаем от нея, за да се чуе гласът на най-уязвимите хора. Вече столетие Кръстът и Полумесецът апелират за мир и зачитане на човешкото достойнство навсякъде по света.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов