Станислава Стоянова: На евровота имаме прекрасната възможност да заложим на хора, доказали полезността си за България

Мисия

08-05-2019, 11:33

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 624 млн. лв. се инвестират в материално-техническата база на 500 училища по ОП „Региони в растеж”

Вече две години образованието е основен приоритет на изпълнителната, законодателната и местната власт, но задължително трябва да отчетем и голямата роля на Европейския съюз, тъй като част от средствата, които се инвестират в модернизирането на образователните заведения, са именно от еврофондовете. Това коментира великотърновският народен представител от ГЕРБ и член на парламентарната Комисия по образование и наука Станислава Стоянова.

Тя припомни, че само по Оперативната програма „Региони в растеж” 2014-2020 над 624 милиона лева се инвестират по места в материално-техническата база на почти 500 училища, като мащабните ремонтни дейности включват и ново технологично и учебно оборудване. Наред с това училищата осъществяват редица извънкласни занятия и дейности за повишаване квалификацията на учителите, финансирани именно с европейски средства.

„В тази връзка, за всеки български гражданин е от огромно значение кои ще са представителите ни в бъдещия Европейски парламент. С номер 12 в бюлетината, на 26 май ще имаме прекрасната възможност да заложим на хора, които вече са доказали полезността си за България. Вече всички знаят, че благодарение активността на евродепутатите от ГЕРБ, от бюджета на ЕС за новия програмен период са осигурени над 4 млрд. лв. повече за България, което ще подкрепи множество нови проекти в образованието и другите важни сфери. Депутатите от ГЕРБ/ЕНП имат заслугата и за привличането на близо милиард лева за българските компании по плана „Юнкер“, коментира още Станислава Стоянова.

Оптимизирането на връзката между образованието и бизнеса е това, на което сериозно трябва да се акцентира занапред, категорична е Стоянова. Тя припомни, че над 2000 ученици от Великотърновска област и от цяла България вече са обучени в рамките на кампанията „Научи ме да умея“ на евродепутата Ева Майдел и Сдружение Образование България 2030, на което е съосновател. Кампанията на един от най-активните ни евродепутати Ева Майдел цели да подпомогне учениците в придобиването на компетенции за успешна реализация на пазара на труда в 21-ви век. Освен теоретични познания, учениците имат възможност да приложат наученото по време на обучението, в интерактивна работилница. Станислава Стоянова обясни, че „Научи ме да умея“ се стреми да подготви подрастващите да бъдат адекватни на промените на пазара на труда, настъпващи вследствие на широкото приложение на иновациите в работния процес и същевременно с това да ангажира бизнеса да предоставя повече възможности на учениците за стажове и практика. „Именно от това имаме нужда, за да върви бизнесът, а и цялото ни общество напред“, коментира депутатът от най-голямата парламентарна група Станислава Стоянова.

Народният представител припомни, че информационният офис на Ева Майдел във Велико Търново функционира активно от февруари 2015. От тогава Ева Майдел, която е четвърта в листата на ГЕРБ, неизменно подкрепя полезни инициативи и обществени каузи в региона.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)