В Свищов се провежда XI-ти фестивал „Край Дунава с песен”

Мисия

08-05-2019, 13:22

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участват културните клубове на пенсионера в Общината

В навечерието на Деня на Европа в Свищов стартира XI-ти Общински фестивал на културните клубове на пенсионера „Край Дунава с песен”.

Точно в 9.30 ч. в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европа в изпълнение на вокална група „Нежни струни“ към ККП „Щастливеца“, с ръководител Сашко Александров.

Приветствени слова към присъстващите отправиха водещите Вера Блажева и Богомил Симеонов. Доайенът в рецитаторското изкуство Богомил Симеонов прочувствено декламира стихотворението „Свищов“, на автора  Константин Казански, с което развълнува всички присъстващи.

Фестивалът бе открит от председателя на пенсионерските клубове в община Свищов Мария Радулова, която приветства гостите в лицето на кмета Генчо Генчев и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, като не пропусна да благодари на всички участници и председателите на общинските клубове на пенсионера за желанието и старанието, с което са се подготвяли за единадесетото издание на „Край Дунава с песен“. Специални благодарности от името на певческите състави тя отправи към кмета на Свищов Генчо Генчев, за синовната му обич и грижите към хората от третата възраст. „Благодарим ви за това, че създадохте едни прекрасни условия, не само за репетиции, но и за провеждане на разнообразна културно-масова дейност“, допълни още тя.

Кметът от своя страна се обърна към участниците във фестивала с думите: „Не спирайте да показвате на нас, младите хора, кой е правилният път, който ние трябва да следваме, защото заедно можем и заедно ще успеем да изградим достойно бъдеще за всички нас, като равностойни европейски граждани“, след което ги поздрави с предстоящия Ден на Европа – 9 май и предаде поздравите на председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, който бе възпрепятстван служебно.

В единадесетото издание на общинския фестивал на културните клубове на пенсионера „Край Дунава с песен” ще вземат участие 20 състава от 17 клуба. Те ще представят своите музикални умения в три категории – стари градски песни, обработен фолклор и изворен фолклор.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)