С поход от Велико Търново до хижа „Божур“ стартира кампанията „Движи се и победи“

Мисия

08-05-2019, 16:37

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Любителската туристическа разходка ще бъде на 11 май

С поход от Велико Търново до хижа „Божур“ стартира пролетния дял на кампанията „Движи се и победи“ – 2019. Любителската туристическа разходка ще бъде на 11 май /събота/, а начална точка за желаещите да се включат е районът около Владишкия мост в кв. „Асенов“. Началото е в 9,00 ч.

Походът е посветен на Световния ден на движението – 10 май, както и на превенцията на употребата на алкохол сред младите хора. Участниците ще могат да усетят въздействието на спиртните напитки чрез специални алко-очила, които симулират как се променят зрението и реакциите на човек с високо съдържание на алкохол в кръвта.

Инициативите от пролетния дял на кампанията „Движи се и победи“ бяха представени по време на съвместна пресконференция от представители на Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“ и Младежки дом. Д-р Светлана Моминска от РЗИ припомни, че кампанията се провежда за 19-а поредна година и е под егидата на Председателя на Великотърновски общински съвет. Д-р Моминска обобщи, че от 2001-а година в проявите са участвали 18 459 деца, ученици и възрастни, сред които и 407 семейства.

„Движи се и победи“ продължа на 18 май с поход от старопрестолния град до Преображенския манастир. Превенцията на пътно-транспортния травматизъм е акцентът на събитието.

Финалът на пролетния дял на кампанията е на 1 юни с поход от Велико Търново до парк „Ксилифор“, съпътстван от голям спортно-туристически празник. Организаторите предвиждат много надпревари, игри и състезания за малки и големи, преодоляване на препятствия, рисуване на открита сцена и др. Мотото на празника е „Аз дишам свободно“ и е свързано със Световния де без тютюнев дим – 31 май.

Различни награди очакват участниците в походите. Най-голямата отново ще е велосипед и за нея ще се борят преминалите и трите маршрута. Предвидени са пет отличия за различните възрастови групи, както и четири специални – за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и непушач. Ще бъде дадена и една поощрителна награда – за нея ще се надпреварват преминалите само един маршрут. Училището с най-масово участие ще получи отличието на председателя на местния парламент. Наградата на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта ще си оспорват спортуващите на възраст до 29 години. Младежкият дом по традиция ще награди най-активния участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор на 1 юни. 

Жребият за всички награди ще бъде теглен на 7 юни в Регионалната здравна инспекция.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)