Община Свищов подпомогна участието на изключително талантливо дете в Космически лагер

Мисия

08-05-2019, 17:51

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Константин Тодоров ще се изяви в лагер, създаден по модел на NASA

Днес, в сградата на община Свищов председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов предаде сумата от 660,00 лева, събрана от общинските съветници и кметове на кметства в община Свищов за участието на Константин Петров Тодоров в Космически Лагер Турция (Space Camp Turkey) в гр. Измир, на неговия баща Петър Тодоров.

Константин Тодоров е ученик в VI “в“ клас на СУ „Николай Катранов“, класиран за получаване на частична стипендия в размер на 50% от таксата за участие в Космически Лагер Турция (Space Camp Turkey) в гр. Измир. Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток. Космическият и научен център за обучение се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. До този момент не е имало участник в този лагер от Община Свищов.  Пълната такса за участие възлиза на 1250 щатски долара, а в случая частичната стипендия покрива сумата от 625 щатски долара. Със сумата, която днес получи семейството и сумата отпусната на редовно заседание на Общинския съвет, проведено на 25.04.2019 г., в размер на 500 лева, необходимите средства за участието на талантливото момче в Космическия лагер и сбъдването на неговата мечта са събрани.

Председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов се обърна към бащата на Константин с думите: „На мен специално ми е изключително приятно да връча тази сума и да подкрепим развитието на дете, което се е постарало и което ще развива своето бъдеще в областта на такава сложна наука. Участието на Константин Тодоров ще бъде атестат за високото качество на обучение в училищата от общината и стимул за бъдещото участие на други ученици в подобни обучения.“, той добави още, че с интерес ще очаква да разбере от младия учен за впечатленията от участието му в престижния лагер, създаден по модел на NASA.

Петър Тодоров благодари сърдечно от името на своя син и своята съпруга, за големия жест на председателя на Общински съвет, общинските съветници и кметовете на кметства, и за подкрепата, която оказаха в този важен за семейството момент.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)