Инж. Даниел Панов ще получи Почетния знак на Ректора на патронния празник на ВТУ

Мисия

09-05-2019, 11:57

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Само на 11 май се изнася и Патронната икона от ректорския кабинет

Великотърновският университет ще отбележи тържествено своя патронен празник на 11 май от 11 ч. Тържеството ще бъде открито с приветствие от проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Университета.

Д-р инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново, ще получи Почетния знак на Ректора за своя изключителен принос за издигане и утвърждаване на името и авторитета на Великотърновския университет. Академично слово за светите равноапостоли братята Кирил и Методий ще произнесе проф. д-р Радослав Радев, председател на Общото събрание на Университета.

Приветствие от името на възпитаниците на випуск̓1992 Българска филология по случай патронния празник ще отправи г-жа Анастасия Антонова, която е от три поколения възпитаници на Великотърновския университет. 35 души от випуска се събират на първа среща след завършването си.

След благослова от името на  Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий  студенти от специалност Педагогика на обучението по музика ще изнесат кратък концерт по случай  патронния празник.

 

До 2000 година патронният празник на ВТУ се чества на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 11 май 2000 г., по предложение на тогавашния ректор проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, патронният празник започва да се чества на Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Само на този ден се изнася и Патронната икона от ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов, понастоящем декан на Православния богословски факултет. Наскоро след създаването на Православния богословски факултет доц. д-р Владимир Попов, ректор на Университета по онова време (1991 – 1995) г., решава да се направи икона на патроните на Великотърновския университет светите равноапостоли братята Кирил и Методий. Рисува я Евгени Николов. Патронната икона е умалена реплика на иконата Св. св. Кирил и Методий, просветители български от царския ред на иконостаса на Рилския манастир. Иконографията на патронната икона е нетрадиционна – и Кирил, и Методий са изобразени като архиереи.              

От създаването си и до днес Великотърновският университет се развива в контекста на традицията на блестящата Търновска книжовна школа. Хуманитарните науки, които определят облика на Великотърновския университет, са преди всичко национални науки, изконно свързани със съдбата на българския народ – в неговото многовековно историческо развитие и съвременно състояние. В момента във Великотърновския университет се обучават 11312 студенти от България и чужбина в трите степени на обучение – бакалавър, магистър и доктор. За новата учебна 2019/2020 г. към 9 май т.г. вече са се записали или запазили място в любима специалност  близо 700 кандидат-студенти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов