Велико Търново отбеляза Деня на Европа – 9 май

Мисия

09-05-2019, 16:48

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Даниел Панов припомни, че старопрестолният град първи в страната е започнал да чества празника

Велико Търново отбеляза Деня на Европа – 9 май. По традиция, във фокуса на празничната програма бяха деца и ученици от Старата столица, които участваха в парад на знамената на държавите членки на Европейския съюз. Шествието премина по цялата главна улица „Васил Левски“ и завърши пред сградата на общината, където с ритуал бяха издигнати знамената на България, ЕС и Велико Търново.

В словото си кметът Даниел Панов припомни, че старопрестолният град първи в страната е започнал да чества Деня на Европа, посветен на обединението на Стария континент от най-важните ценности: мир, хуманизъм, свобода, равенство, опазване на човешки права.

„България има своето отредено и доказано място в Европа и европейският път е единственият пред нашата страна – това е доказано и от историята. Отговорност пред всички нас е да възпитаваме децата и младите хора да израснат, чувствайки се горди, че нашата България е люлка на европейската цивилизация и е дала много за развитието на Стария континент. Достатъчно е само да си спомним за хан Тервел, за светия цар покръстител Борис I Михаил, за създателите на буквите, на които пишат 300 милиона души – светите братя Кирил и Методий, за великия цар Симеон, за славните царе Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, при които България е сравнявана по мощ и величие с европейска империя, а Търновград е в най-славния си период. Нима Дякон Левски не мечтаеше за чиста и свята република, равна с останалите европейски държави? Трябва да помним, че Търновската конституция е сред най-модерните в цяла Европа и е българско достижение. Всички тези славни моменти са част и от историята на Европа“, каза в словото си Панов.

„Нека продължим да защитаваме Обединена Европа. Нека не бъдем разделяни от езика на омразата и политическите внушения, а да работим заедно за по-добрия облик на Велико Търново, на училищата и детските градини, за по-добрия жизнен стандарт, за по-доброто бъдеще на нашите деца“, завърши Панов.

Стихотворение „Денят на Европа“ изпълни Майкъл Калбанов от Детска градина „Слънчев дом“, а приветствия отправиха зрелостниците от ПМГ „Васил Друмев“ Таня Сейкова и Алекс Божинов. Настроение създадоха и малките мажоретки от Детска градина „Соня“.

В честването се включиха също областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, Теодора Калейнска от Европейския информационен център, представители на двата университета, на институции, организации и сдружения, както и много граждани. Празникът продължи в парк „Марно поле“ с много игри и състезания за малчуганите. В 18,00 ч. в клуб „Мелон“ и на откритата сцена „Арт Лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“ започват четенията по случай Европйеската нощ на литературата. Кулминация на програмата е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 21,00 ч. тази вечер.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов