С помощта на Ротари клуб в Севлиево възстановиха часовниковата кула

Велико Търново Лайф

11-05-2019, 17:00

Снимка:

община Севлиево

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През тази година се навършват 240 години от построяването и

Часовниковата кула в град Севлиево отново ще отброява точно времето, а севлиевци и гостите на града вече ще могат да сверяват часовниците си с нея. Това стана възможно благодарение на усилията на Община Севлиево и Ротари клуб – Севлиево, които ремонтираха и консервираха кулата.

През тази година се навършват 240 години от построяването на часовниковата кула, която е символ на града и архитектурен паметник на културата. На сградата е монтиран нов часовник, който ще отмерва точно времето. Изцяло подменен е часовниковият механизъм, нови са циферблата и стрелките на часовника. Поставен е и програматор, чрез който ще се настройва часовника и ще се задвижва механизма за удряне на камбаната. Всички нови части са доставени от фирма „Рашер“ от Германия.

В инициативата по реставрация на кулата е направено почистване и фугиране на конструкцията. Изцяло подновени са дъсчената обшивка и вратата, които са импрегнирани с водоустойчив дървесен лак. Почистена е вътрешната част на кулата, изградена е нова електрическа инсталация и е монтирано осветление.

„Днес е празник за Севлиево. Въпреки че 9 май е международен празник, се радвам да бъдем заедно точно днес пред един от символите на Севлиево, за да отбележим финализирането на една чудесна инициатива на Ротари клуб за реставрирането на най-старата сграда от нашия град. Тази кула вече 240  г. е свидетел на историята на нашия град“, заяви в словото си кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

„Радостен съм, че тази идея получи подкрепа и със съвместни усилия успяхме да я реализираме. Успяхме да направим така, че да изпълним дълга си този символ на града ни още много столетия напред да продължи да се извисява тук, в центъра на Севлиево“, добави д-р Иванов.

Той благодари на Ротари клуб – Севлиево за реализацията на тази поредна инициатива в полза на обществото. „Те отделиха не малко време и средства за реставрацията на часовниковата кула.  Мисля, че вида, в който сега я виждаме, е максимално автентичен и като такъв трябва да бъде запазен за бъдещите поколения“, обясни още д-р Иванов.

Кметът отправи и специални благодарности към г-н Богомил Петков, който е и най-щедрият дарител за каузата. „Благодарности и за г-н Мирослав Марков, който представи пред мен идеята през миналата година. Тогава той бе президент на Ротари клуба и вложи не малко време, за да организира този проект“, припомни д-р Иванов.

Той пожела на ротарианците в град Севлиево да бъдат все така щедри, а жителите на Севлиево да прочетат историята на часовниковата кула и да я разкажат на своите деца и внуци. „Ние трябва да запазим кулата като един от символите на нашия град“, завърши словото си д-р Иванов.

„Повече от 17 г. Ротари клуб е отдаден на Севлиево. Неслучайно нашата мисия е да работим, да бъдем значими за младежите и обществеността на града. През миналата година на благотворителния Великденски бал събрахме средства, които вложихме в каузата – да предадем нов облик на часовниковата кула. Тази година кулата навършва 240 г. и е най-старата обществена сграда в града ни“, припомни в словото си Тома Томев, президент на Ротари клуб – Севлиево за настоящата ротарианска година.

Той благодари на д-р Иван Иванов и Община Севлиево, че са подкрепили инициативата на клуба, както и че Общината е взела участие в дейностите по реставрация и консервация на кулата.

Благодарности бяха отправени и към директора на историческия музей Найден Петров. „С неговите напътствия и увереност той ни показа, че това, което правим по кулата, е значимо и правилно“, заяви Томев. Специални благодарности бяха изказани и към инж. Петър Петров, управител на фирма „Киви“, който монтира часовниковия механизъм. От Ротари клуб – Севлиево отправиха благопожелания към Валентин Георгиев, чиято фирма извърши реставрацията и консервацията на часовниковата кула.

В своята реч Найден Петров припомни, че часовниковата кула в Севлиево е една от най-ранните, построени по българските земи. „Предполагаме, че е построена от български майстори, защото каменната ѝ част много наподобява на средновековните бойните кули. По времето на Османската империя, а и след това, кулата е служила както за наблюдение, така и за отбрана“, припомни Петров.

По думите му часовниковата кула и за в бъдеще ще остане символ на града, благодарение на усилията на всички граждани, най-вече по инициатива на Ротари клуб – Севлиево и ръководството на Община Севлиево. „Благодаря за тяхното родолюбие и затова, че в Севлиево постоянно се случват хубави неща“, завърши речта си Петров.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов