Кочът Джеки спечели 1000 лв. за стопанина си на Събора на овцевъдите

Животът

11-05-2019, 20:28

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Със своите 151 килограма расовото животно спечели състезанието за най-тежък коч

Кочът Джеки спечели 1000 лева за стоя стопанин на осмия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до гр. Лясковец.

Със своите 151 килограма расовото животно спечели организираното за първи път на събора състезание за най-тежък коч. Надпреварата се оказа много оспорвана, а претенденти за призовото място бяха 17 мъжки животни от различни породи. 7 здрави мъже с големи усилия качиха Джеки на кантара, който безпристрастно отчете тегло  от 151 килограма. Кочът от порода Черноглава плевенска  обра овациите на публиката и спечели на стопанина си Красимир Митков  първото място в състезанието и премията от 1000 лева.  Второ в надпреварата със 147 килограма тегло бе класирано животно от същата порода, а най-лекият коч в състезанието се оказа 95,5 килограма.

27 мъже, жени и деца се включиха в състезанието по ръчно доене на овце. Най-сръчен  се оказа Бойко Георгиев от Нови пазар издоил  1,200 л за 47 секунди, а на второ място в надпреварата се класира сестра му Василена. Най-малкият участник показал умения в ръчното доене бе 7-годишната Габриела Дончева. 

За 15,34 минути, руното на овце от порода Синтетична Популация Българска Млечна свали Бойчо Бойчев от Котел в петъчната ръчна стрижба с овчарска ножица. Втори се класира Фефзи Мехмедов от с. Орловец, а трети - Катин Георгиев от Нови пазар. В същото състезания в събота, 12 май,  първ се класира Станислав Вайсилов от Ихтиман, втори – Благой Денков от с. Калугерово, а останалият трети Иво Василев смени три ножици по време на стрижбата.

Победителите във фермерските състезания, освен аплодисментите на стотиците зрители, получиха и парични награди 300 лева за първо място, 200 лева за второ място и 100 лева за трето място.

Националният събор на овцевъдите продължава край Петропавловския манастир и на 12-ти май с изложение и аукцион на чистопородни овце и кози, изложение на селскостопанска техника и оборудване, фермерски пазар, фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, изложение на занаяти, кулинарни атракции, музейни  експозиции, спектакъл на Прабългарска школа „Бага-Тур“ и народни веселби. По традиция ще бъде сготвен и гергьовски курбан, като тази година негов майстор ще е фермерът-овцевъд Димитър Вършилов от с.Брестник. 

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов