12 май е Световен ден на сестринството

Животът

12-05-2019, 07:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е родена Флорънс Найтингейл, основоположник на модерното сестринство

Международният ден на сестринството – 12 май се отбелязва от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (12.05.1820 г.) – английска медицинска сестра, основоположник на модерното сестринство и на съвременните принципи на общественото здравеопазване, определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.
Флорънс Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на първото светско училище за сестри в света и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас” в Лондон, сега част от Кингс Колидж (Лондон).
Флорънс Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война, като благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Кримската война превръща Флорънс в национална героиня. Връщащите се от фронта войници разказват легенди за нея, наричайки я „дамата със светилника”, тъй като през нощите с лампа в ръка, тя като добър светъл ангел, сама обхожда палатките с болните.
В следващите 16 години, след войната, тя се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Написва книгата „Бележки за болниците”, в която определя принципите и стандартите на болниците и грижите за болните (1859 г.). Флорънс Найтингейл успява да постигне това, което иска – болниците са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният персонал задължително минава през необходимата подготовка, в болниците се въвежда строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военно-медицинска школа, а в армията започва разяснителна работа за важността на профилактиката на болестите.
През 1859 г. Флорънс Найтингейл е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация. През 1883 г. е наградена с Кралския Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги“.

С делата си Флорънс Найтингейл придава благородство на сестринската професия, чак до наши дни. Умира на 90-годишна възраст, в съня си, в Лондон на 13 август 1910 г.
През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червения полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново поздравява професионалистите по здравни грижи, работещи в системата на здравеопазването в областта и им пожелава много здраве, професионални успехи, вяра и оптимизъм в благородната им мисия за постигане на по-добро обществено здраве.

Честит празник и от нашия екип!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов