У нас има ръст в продажбата на хибридни автомобили

Животът

12-05-2019, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2018 г. са били продадени около 2100 автомобила с алтернативно задвижване

България е сред 28-те членки на Европейския съюз, в които има регистриран ръст в продажбата на хибридни автомобили, показват данни на Евростат и Асоциацията на производителите на автомобили (АСЕА) за 2018 г. През миналата година у нас са били продадени около 2100 автомобила с алтернативно задвижване, при продадени 1 300 бройки през 2017 г., което е ръст от почти 60%, показва статистиката на Асоциацията.

 

Като цяло в Евросъюза са били продадени около 2 млн. леки коли, класифицирани като електрически или хибридни автомобили, които могат да бъдат задвижвани в комбинация с бензинов или дизелов двигател плюс електричество.

 

У нас по последни данни се движат около 800 изцяло електрически коли и над 2000 хибрида. В момента на пазара в България 18 различни марки предлагат автомобили с алтернативно задвижване, като цените им варират между 60 000 и 80 000 лева.

 

Според експерти в бранша, освен високата цена, една от главните спирачки за развитието на този "транспорт на бъдещето" у нас е липсата на достатъчно зарядни станции за електромобилите и хибридните варианти. Липсват и редица бонуси и отстъпки, предлагани в развитите европейски страни на собствениците на електромобили.

 

Едно от малкото предимства, които ползват собствениците на хибридни автомобили у нас, е освобождаването им от общински данък за превозни средства, както и безплатното паркиране в големите градове.

 

През миналата година в държавите-членки на Евросъюза са регистрирани 262 милиона автомобила. Около 2 милиона или по-малко от 1% от тях са класифицирани като електрически автомобили или хибридни електрически автомобили, които могат да бъдат задвижвани в комбинация с бензинов или дизелов двигател. Като цяло около 58% от продадените в Общността  автомобили са били задвижвани с бензин, други 36% са били дизелови, а останалите са били електрически или хибридни автомобили, отчита статистиката.

 

Според последни актуални данни на Асоциацията най-висок дял в продажбата на електрически и хибридни автомобили е регистриран в двете балтийски републики Литва и Латвия.

Значителен ръст в продажбата на автомобили с алтернативно задвижване е регистриран и в две от съседките ни - в Румъния и Гърция.

 

През следващите 10 години се очаква стремителен ръст на електрическите превозни средства в Европа - до 2030 г. водещите индустриални държави ще прекратят вътрешните продажби на автомобили с въглеродни горива, а броят на традиционните автомобили в експлоатация бързо ще намалява. Масовото навлизане на електромобили в Европейския съюз, което ще започне през следващите 5 години, ще доведе до силно поевтиняване на транспортните услуги и строителството и ще предизвика появата на нови технологии, производства и професии, показват анализите на експерти.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)