Хавиер Качо представя във Велико Търново творбата си „Аз, Фрам”

Мисия

12-05-2019, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Премиерата на най-новата книга на испанския полярник е на 15 май

Премиера на най-новата книга на испанския полярник и писател Хавиер Качо  "Аз, Фрам" ще се състои на 15 май (сряда) от 18:00 ч. в книжарница „Хеликон” във Велико Търново.

Авторът е в България по покана на Институт Сервантес и с радост се завръща отново в старата столица, където през 2011 г. представи предишната си книга „Амундсен-Скот: дуел на Антарктида”, и лично ще разкаже на българската публика за най-прочутия кораб в историята на полярните изследвания и за своите срещи с него. 

Книгата ще бъде представена от Иглика Трифонова от Българския антарктически институт, участник в 4 национални експедиции до Ледения континент.

 

"Фрам” е легендарен кораб от времето на великите полярни изследвания в края на ХІХ и началото на ХХ век. Специално проектиран през 1892 г. от Фритьоф Нансен, той устоява на най-нечовешките условия за навигация, на смъртоносната прегръдка на ледовете в Арктика и на Антарктида, на гнева на природните стихии и е единственият, който стига невредим най-близо и до Северния, и до Южния полюс. Хората, които са го управлявали, са едни от най-смелите и умни мъже в света, прославили родината си Норвегия и обезсмъртили имената си: създателят му Фритьоф Нансен, Ото Свердруп и покорителят на Южния полюс Руал Амундсен.

Корабът е главен герой и разказвач в книгата „Аз, Фрам”. Той споделя изпитанията на своите пасажери, техния ентусиазъм, мечтите им, страховете им, бойния им дух. Историческите събития са представени от неговата гледна точка, която е много човешка, братска и понякога бащинска. 

 

Хавиер Качо е испански полярник, учен и писател, чиято кариера повече от четвърт век е свързана с Антарктида. Той е член на Първата испанска научна експедиция до Ледения континент през 1986 година, оттогава участва в още пет научни експедиции, изследвайки разрушаването на озоновия слой над Антарктида. През последните три от тях е командир на испанската полярна база „Хуан Карлос I“, която се намира в близост до българската база „Св. Климент Охридски”.

 

В резултат на многогодишните си проучвания Качо написва книгите „Антарктида: озоновата дупка”, „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“, „Шакълтън, несломимият“, „Нансен, маестрото на полярните изследвания”, както и детския роман „Приключенията на Пити на Антарктида”.

„Аз, Фрам” е третата книга на Хавиер Качо, която е преведена на български език, след „Приключенията на Пити на Антарктида”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов