Дърворезбата на майстор от Етъра предизвика огромен интерес в Китай

Велико Търново Лайф

12-05-2019, 17:24

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шест творби на Цветомир Минчев бяха представени на голямото Международно изложение в Суджоу

Шестте творби на дърворезбаря Цветомир Минчев, представени на голямото Международно изложение в китайския град Суджоу, предизвикаха огромен интерес от страна на посетителите. Директорът на „Етър”-а проф. д-р Светла Димитрова препоръчва при следващо издание не само да бъдат показани творбите на майстора от музея, но и той да демонстрира тяхната изработка.

Проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на Туристическия информационен център Велимира Христова представиха Габрово на осмото издание на Международното изложение за занаяти в китайския град Суджоу.

Това място с население над 8 милиона души, разположено близо до важния икономически център Шанхай, има стратегическо значение и е член, както и Габрово, на Мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО.

В Суджоу проф. Димитрова и Велимира Христова участваха в експо за творчество, дизайн и култура.

„Шанхай е външната врата на Китай, а Суджоу е портата към традициите, които са запазени там. Градът е на повече от 2500 години и в него могат да се видят занаяти, дейности – изобщо бит, на много векове. Суджоу е център на производството на коприна, чай и бродерия. Осмото Международно изложение на занаяти е с много силно местно участие. Представени са и част от творческите градове в мрежата на ЮНЕСКО, а България се включва за първи път. Това става само чрез Габрово. От поканата, която изпратиха, стана ясно, че китайските домакини са запознати много добре с града ни и желаят да покажем нашата дърворезба”, разказа проф. Димитрова.

Шест творби на етърския майстор по дърворезба Цветомир Минчев са представени на изложението в Суджоу. Проф. Димитрова подчерта важната роля на майстора и създаденото от него, чрез което е показано и как музей „Етър” е място за опазване на традициите.

„Имахме възможността да обясним на посетителите на това изложение защо Габрово е град от Мрежата творчески градове на ЮНЕСКО. За следващи участия ще препоръчаме да се включи майстор, който да направи демонстрации.

Хората не се нуждаят от много думи, когато могат да видят как се случват нещата.

Китай е известен с дърворезбата си – предимно миниатюрна, и нашата, която е много различна от тяхната, им направи впечатление.

 

Самите форми на представената от нас дърворезба на майстор Цветомир Минчев, по едри от тези, с които са свикнали, караха китайските посетители да наблюдават с внимание, да се вглеждат в предметите му.”

Проф. д-р Светла Димитрова отчита и друга разлика между ситуацията в Китай и България. У нас сътрудничеството между дизайнери и майстори занаятчии не е така застъпено.

По думите й в Китай прави впечатление, че предметът и фигурите, които ще бъдат създадени първо имат дизайнерски проект, към който майсторите се придържат.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)