Над 160 000 посетители събра осмият Национален събор на овцевъдите

Животът

12-05-2019, 21:15

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във форума се включиха и представители на браншови организации от 18 държави

Над 160 000 посетители събра осмият Национален събор на овцевъдите в България, който се проведе от 10-ти до 12-ти май край Петропавловския манастир край град Лясковец. Събитието регистрира истински рекорд в съботния ден, когато 80 000 българи от цялата страна и стотици чужденци разгледаха различните изложения, забавляваха се дегустираха и пазаруваха качествени български продукти и храни на събора.

Най-интересни за публиката бяха фермерските надпревари по ръчно доене на овце, стрижба с овчарска ножица и теглене на товари от коне-тежковози. В истинска атракция се превърна първото издание на състезанието за най-жежък коч. Безспорен победител със своите 151 кг стана кочът Джеки и така осигури награда от 1000 лв. за стопанина си Красимир Митков от с. Ореховица, Плевенско.

В  неделния ден за първи път на събора се проведе и състезание по млеконадой от коза. Доенето се извършваше машинно, като всяко едно от участващите 33 животни получи комплексна оценка, включваща теглото му, литри издоено мляко, плътност и масленост на млякото. Победител стана козата Донка от фермата на елховската фирма "ВСМ" ООД.  Най-много мляко - 6,650 л даде коза порода Българска бяла млечна, собственост на Видол Петров от с. Ръжево. След края на състезанието зрителите имаха възможност да опитат прясно издоеното козе мляко, което е най-близко по състав до майчиното.

На 1000 животни - овце, кози, кучета и коне можеха да се видят в различни изложения на Събора на овцевъдите. 15 специализирани фирми показаха  селскостопанска техника, а 30 български фермери ,преработващи собствено овче и козе мляко, продаваха директно своя  продукция.

През трите дни край Петропавловския манастир имаше мобилни музейни експозиции, занаятчийско изложение, много детски забавления, кулинарни  атракции, чевермета и звуча фолклор от цялата страна по време на конкурса „Заблеяло ми агънце“, в който участваха над  2000 изпълнители. 

В събитието се включи Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" и патриотичното Пътуващо читалище „Бащино огнище“.

Осмото издание на Националния събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Във форума се включиха и представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Азия, които на кръгла маса коментираха цифровизацията на сектора и предизвикателствата пред младите овцевъди и козевъди, и ред младите фермери.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов