Посланикът на Словакия ще посети Великотърновския университет

Животът

13-05-2019, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изучаването на словашки език във ВТУ започва през 1979 г.

На посещение във Великотърновския университет утре, 14 май, ще бъде Н. Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, и г-жа Ивана Марксфелдова, консул в посолството на Словашката република в България.

В 10.15 ч. се ще проведе работна среща с преподавателите от Колегиума по словашки език и култура и с ръководството на катедра „Славистика“ (Славистичен център). От 11.00 ч. Н. Пр. Мануел Корчек ще се срещне с Ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, половин час по-късно ще се състои среща разговор със студентите, изучаващи словашки език и култура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Посланикът ще поднесе и кратка лекция за съвременна Словакия: за развитието й като членка на Европейския съюз, за възможностите за специализации и за работа чрез компетенциите по словашки език в България, Словакия и в ЕС (Славистичен център).

Преподавателите и студентите ще запознаят гостите с 40-годишните традиции на ВТУ в изучаването на словашки език, литература и култура, с дългогодишните връзки със словашки академични и културни институции, с ролята си за поддържане на двустранни образователни и културни връзки не само в университетските среди, но и сред обществеността на Велико Търново и региона.

Изучаването на словашки език във ВТУ започва през 1979 г., когато е открит първият лекторат по словашки език в български университет по междудържавна спогодба. Близо 15 години се разгръщат партньорства с Университета „Ян Амос Коменски“ в Братислава и с Университета „Константин Философ“ в Нитра, където се изучават български език и култура, осъществява се обмен на студенти, изучаващи двата езика. От академичната 1995/1996 г. словашки език и култура започват да се изучават като основна специалност в „Славянска филология” (понастоящем „Славистика“). От 2010/2011 г. започва периодически обучение по словашки език като втория чужд език в специалността „Приложна лингвистика “. 
В момента словашки език, литература и култура се изучават в рамките на бакалавърските програми: „Приложна лингвистика с два чужди езика – преводачески профил”, „Приложна лингвистика с два чужди езика и международен туризъм”, „Приложна лингвистика с два чужди езика и информационни технологии”, „Приложна лингвистика с два чужди езика и бизнес комуникации”. В магистърската програма „Транслатология със славянски език (словашки език)” периодически също се обучават студенти, както и в докторската програма „Славянски езици (със словашки език)”.

Студентите, изучаващи словашки език, литература и култура във ВТУ, активно се включват в различни програми за усъвършенстване на знанията си като стипендианти на словашката страна или чрез европейската програма за мобилност Еразъм+. ВТУ има сключени договори с 6 словашки университета. Активно е сътрудничеството между словакистите на Великотърновския и Софийския университет. Студентите са активни в различни образователни и културни прояви като конференции, срещи със словашки писатели и поети; носители са на награди в конкурси по комуникация и по превод, имат публикации в сборници.

Досега са се дипломирали над 50 словакисти, които имат успешна реализация като преводачи, културни сътрудници в дипломатически представителства и културни институции, в международни фирми с икономическа и туристическа насоченост, като педагози и др. 
В университета са преподавали единадесет словашки лектори. Четирима великотърновски преподаватели са работили като лектори по български език и култура в Братислава, а други са специализирали с различни срокове. Преподавателите по словашки език, литература и култура във ВТУ имат издадени много научни публикации (признати и в други университети), монографии, учебници, учебни помагала и др. Понастоящем местните преподаватели словакисти във ВТУ са доц. д-р Даниела Константинова и доц. д-р Валерия Живова, а лектор от Словакия е д-р Ленка Йежо Гаранчовска.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов