С „Начало на спектакъла“ в Габрово започва Международният фестивал на комедийния спектакъл

Велико Търново Лайф

13-05-2019, 12:05

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Официалната церемония по откриването на фестивала е в 18.00 часа

С две постановки стартира Международният фестивал на комедийния спектакъл тази вечер. Първата, от 18:00 часа, е на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – „Начало на спектакъла“ на младия режисьор Васил Дуев, а втората, от 20.00 часа, е „Мартин, Данчо и майка им“ на Драматичен театър Пловдив, с автор и режисьор Камен Донев.

Официалната церемония по откриването на фестивала е в 18.00 часа и след нея започва първото представление, което първоначално е замислено да се играе един единствен път. То е създадено по повод Международния ден на театъра – 27 март, но поради огромния зрителски интерес и положителните отзиви на публиката, Габровският театър реши да открие фестивала с него.

Публиката ще има възможност да види събрани на едно място всички актьори на габровската трупа, артисти от Държавния куклен театър в Габрово, както и деца от Театрална школа „Котешка къща“. Те ще ви запознаят с инфарктните изпитания, с които се сблъсква трупата, ако се окаже, че няколко човека от състава липсват или ще закъснеят за началото на спектакъла. Актьорите ще ви покажат как излизат от „положението“, за да има представление, независимо перипетиите и въпреки всичко, заради нас – зрителите. Ще се изправят пред една опасна ситуация, която ще ви връхлети с комични последици. Ще ви направят част от тяхното ежедневие, за да ви припомнят, че „целият свят е сцена и всички сме актьори“.

В постановката „Мартин, Дачко и майка им” ще видите историята на една жена, погълната от ежедневието и комплексите си. Тя се опитва да се освободи от примката на рутината, хока синовете си, въобразява си, че ги учи на добри маниери. Същевременно самата тя е олицетворение на всичко пошло и противно на етикета за добро възпитание - слуша по надутия до дупка транзистор популярни парчета от любими български и чуждестранни звезди, гръмко говори по мобилния телефон с мъжа си и съседката, така че да я чуят всички. А всичко това се случва на един от черноморските плажове. Моноспектакълът е написан по действителен случай.

Във втория ден на фестивалната програма – 14 май, от 19.00 часа на сцената на Габровския театър ще може да гледате спектакъла на Театър „София“ „Емигрантски рай“.

Направен по пиесата на Димитър Динев той изследва поведението на няколко гастарбайтери, след трагичната смърт на 41-годишния им приятел по време на работа на строителен обект в Австрия. Участват актьорите: Юли Малинов, Невена Калудова, Михаил Милчев, Пламен Манасиев, Юлиян Рачков, Росен Белов, Мила Банчева, Ирина Митева, Николай Димитров, и музикантите Мариан Минчев, Преслав Банков и Станислав Мойнов.

В „Емигрантски рай“ зрителите ще разпознаят близки до ежедневието ни ситуации. Тогава, когато човек се стъписва пред случилото се, когато е объркан и не знае какво да направи или прави това, което не трябва. Когато се отключват и най-скритите ъгълчета на човешката душа, които самите герои не предполагат, че носят. Приемането на смъртта става под знака на вакханалията, пиршеството, оргията. Те са цинично откровени и безразсъдни в поведението си, но и трогателни в опитите за човешка близост помежду си. Постепенно се разкриват, готови са да приемат вината на другия, заради общата участ и опитите за оцеляване. Това е нещо повече от обща участ. Това е жест на изкупление. След всичко случило се, те са свързани съдбовно и завинаги.

Ще видите един спектакъл, в който има крайни екстатични състояния, бърз и всепоглъщащ ритъм, много страст, болка, мистика, абсурдни ситуации и черен хумор.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)