Вокална формация „Графити“, Миро и Йорданка Христова ще пеят на Празника на Горна Оряховица

Мисия

15-05-2019, 11:24

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-празничната седмица ще започне с рокаджиите от „Ахат“

От следващата седмица започват най-наситените откъм събития празнични дни в Горна Оряховица. Програмата за празничните дни днес бе представена пред медиите от кмета инж. Добромир Добрев и заместник-кмета Йорданка Кушева. Събитията в нея са така подбрани, че всеки може да намери нещо за своя вкус и интерес.

Най-празничната седмица ще започне с рокаджиите от „Ахат“. Те ще излязат на горнооряховска сцена на 22 май от 20.00 ч. Така символично ще бъде даден старт и на традиционния бирфест на пл. „Георги Измирлиев“, който се провежда в празничните за града дни. Преди Звезди и компания, публиката ще подгреят местните рок-групи „Мълния“, „Демоде“, „Черноризец“ и „Ozone Friendly“. На 23 май празничната седмица ще продължи с фолклорен спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, който е с начален час 20.00 ч.

На празничния 24 май на пл. „Георги Измирлиев“ от 10.00 ч. ще започне празничното шествие на деца от детските заведения, ученици, учители, дейци на просветата и културата. Новото тази година е, че за първи път ще премине и представителен блок на спортистите, в който ще се включат медалисти от международни и национални състезания на местните спортни клубове. Дефилето на абитуриентите по червения килим ще бъде в 18.00 ч., а от 20.00 ч. започва концертът на Деси Добрева и танцьори от ФА „Сидер войвода“.

На 27 май от горна Оряховица ще стартира лятното музикално турне „HAPPY ENERGY TOUR" на Coca Cola и The Voice с участието на Pavell&Venci Venc’, Dara, Михаела Маринова, Yoana, Eva Parmakova, Михаела Филева, Криско, Балет NOVA, BallaN, DJ Doncho и др.,

На 28 май горнооряховчани отново ще се преклонят пред паметта на героите си, а вечерта ат 21.00 ч. на площад „Георги Измирлиев“ ще започне тържествената заря-проверка.

Празничният за Горна Оряховица 29 май започва в 11.00 ч. с тържествена сесия в Зала 1 на Общината, на която заслужили горнооряховчани ще бъдат удостоени със звания и награди в различни области. Час по-късно пред сградата на Общината тържествено ще бъде издигнато знамето на горна Оряховица. Кметът на Общината инж. Добромир Добрев ще поздрави горнооряховчани и гостите на града по повод празника и ще бъдат оповестени пред обществеността носителите на звания и награди. В 12.30 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ тържествено ще бъде открит паметник на Атанас Буров. Паметникът ще бъде позициониран в пространството между църквата „Успение на Св. Богородица” и Търговски център „Киното“. Бронзовият монумент, висок 2 метра и изобразяващ Атанас Буров в цял ръст, е дело на скулптура Борис Борисов. Над 30 хиляди лева са събрани от дарения за да бъде направен той, а координацията се извършва от Инициативен комитет, в който влизат над 30 души. Председател е кметът инж. Добромир Добрев. Инициативният комитет е сформиран още през 2013 г. и през годините е попълван с нови членове. Така Горна Оряховица ще бъде вторият град след София, която ще има паметник в цял ръст на великият българин – Атанас Буров.

В празничния 29 май не са забравени и най-малките жители и гости на Горна Оряховица. От 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ те ще могат да се забавляват с артистите на Un Beso art & dance center. От 19.30 ч. започва празничният концерт с участието на Вокална формация „Графити“, Миро и Йорданка Христова. След концерта, публиката ще има възможност да види тематичен 3D мапинг, посветен на Горна Оряховица и историята на града. Празничният ден по традиция ще завърши с атрактивен светлинно-звуков спектакъл.

30 май е празничен за НЧ „Напредък – 1869“, тъй като от 18.30 ч. започва юбилейния концерт-спектакъл, посветен на 150-годишнината на от основаването на читалището. Празничният месец май ще завърши с изложба на детски рисунки на тема „С очите си видях бедата“. Експозицията ще бъде открита в РС ПБЗН. След откриването на изложбата, децата ще видят демонстрация на пожарна техника и разбира се, ще се повозят на пожарните автомобили с включени светлини и сирени.

На срещата с медиите днес кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева изразиха благодарност към всички местни фирми, които помагат, за да се случат празничните прояви в Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов