Проф. Пламен Легкоступ : Г-н Ректоре, най-добрият вариант да излезете от кашата, е да си подадете оставката!

Животът

15-05-2019, 14:25

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бившият ректор на ВТУ съди настоящия за клевета и обида

„Многократно бях обвиняван, че съм „фалирал“ Университета, че съм оставил дълг от 2, 3 … 5, а напоследък и над 6 млн. и т.н. През годините мълчах в името на нашата Алма Матер, за да не се завихря диалог чрез медиите и да не петним името на Университета. Вие сте преки свидетели, особено на казаното от проф. Бонджолов в една от последните му пресконференции, че „дърпам конците“, че предишното ръководство е „организирана престъпна група“ и че „зад всички атаки срещу ВТУ стои проф. Легкоступ“. За тези твърдения съм завел дело за клевета и обида - скоро предстои второто съдебно заседание. Имам свое обяснение за нарочното очерняне на името ми, но ще го запазя за себе си.” – това заяви на пресконференция днес бившият ректор и настоящ кандидат за председател на Общото събрание на ВТУ проф. Пламен Легкоступ.

Той обстойно разказа какво е направило ръководството на вуза през неговите два ректорски мандата, като газификация, енергийна ефективност на Ректората, 7 и 11 блок, на Факултет Изобразително изкуство, Стопански факултет, спортната база, естетизиране на Ректората и 5 корпус, вкл. боядисване, витражи, мозайки, скулптури. и т.н. „Университетът има най-добрата спортна база в града. Забравиха се времената, когато студентите пишеха с ръкавици на лекции. Проектите по Енергийна ефективност заслужават отделно внимание, защото те се изплащат разсрочено във времето, но икономиите от тях идват веднага след реализирането им.” – подчерта проф. Легкоступ и посочи, че свиканото за 20 май Общо събрание на ВТУ, което трябва да избере ново ръководство, е нелегитимно.

„От 13 май до сега Академичният съвет на ВТУ заседава в противоречия с чл. 36а.,т.4 от Закона за висшето образование. Това прави нелегитимни ключови решения за предстоящите избори. Не е спазен 14 - дневния срок за информиране за свикване на Общото събрание; списъчният състав на студентската квота противоречи на Закона за висшето образование, на Правилника на Студентския съвет и на препоръките на Министъра на МОН от 10.05.2019 г.” – аргументира се бившият ректор и предупреди, че всичко това е в състояние да причини изключително големи вреди на ВТУ, състоящи се в създаването на репутация за него като университет, в който законите на Републиката не се спазват.

„Аз питам, дали в Съда, под клетва, избраните от ИК студенти в Общото събрание на ВТУ ще твърдят, че не са били организирани от сегашното ръководство на Университета, защото има сведения, че Правилата за избори на представители в Общото събрание на студенти и докторанти са писани от компютъра на проф. Буров, а обявлението за свикване на ИК – от т.н. дипломатически клуб „Имхотеп“?” – попита проф. Легкоступ. И допълни : „Повече няма да позволя който и да е да спряга името ми в интриги и заблуди. Не смятам, че един Ректор на ВТУ заслужава това! Осем години като декан и осем години като ректор съм дал от живота си за развитието на нашия университет и никога не ми е била безразлична съдбата му! Нито по време, нито след нашето управление! Г-н Ректоре, най-добрият вариант да излезете от тази, забъркана от Вас и Вашите съветници каша, е, да си подадете оставката, да бъде назначен служебен ректор, и наесен да се проведат легитимни избори, във които и Вие, разбира се, имате законното право да участвате! Само ще си позволя да Ви припомня един общоизвестен факт.  Хората, които Вие изпреварвате като се качвате нагоре по стълбичката, след това като слизате, ще ги срещате отново. Друг е въпросът те със какви очи ще гледат на Вас! Пожелавам Ви следващият Ректор да се отнася към Вас така, както Вие към предишния!”

Проф. Пламен Легкоступ призова членовете на Академичната общност на ВТУ да присъстват на 20 май и с гласовете си да дадат отпор на сегашното ръководство на вуза. „Просто сегашното ръководство съзнава своето безсилие и затова си оставя вратичка, за да може да обжалва очакваната загубата на изборите.” – коментира бившият ректор.

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов