С 15 000 евро в Свищов изграждат безплатен интернет

Мисия

16-05-2019, 12:35

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Финансирането е от Европейската комисия

Европейската комисия обяви резултатите от проведения втори конкурс по инициативата WiFi4EU. От подадени 117 заявки от български общини, 63 от тях са одобрени за получаване на финансиране в размер на общо 945 000 евро.

Сред успешно участвалите в конкурса е и Община Свищов, която подаде своето заявление в първата секунда от отваряне на портала. По този начин тя се нарежда сред първите одобрени за финансиране общини, като принципа на участие бе „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. В този конкурс близо 98% от ваучерите са спечелени още в първите 60 секунди от отварянето на портала, което доказва, че Община Свищов е активна и използва всички възможности за привличане на средства от европейски и национални програми за финансиране.

Със спечеления ваучер на стойност 15 000 €, Европейската комисия ще осигури за община Свищов средства за изграждане на зона за безплатен достъп на желаещите граждани до интернет.

Срокът за реализация е 18 месеца, като процедурата за изграждането на интернет зоната ще стартира скоро и ще обхване ключови места от града.

Целта на WiFi4EU е не само да има свързаност на отделните хора, но и да помогне за културния и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини в платформата ще станат част от една общност и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. Голямата цел на ЕС е чрез подобряването на интернет връзката да стимулира услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания.

 С удовлетворение и гордост можем да заявим, че Община Свищов за пореден път се нарежда сред големите български общини като Столична община, Бургас, Добрич, Стара Загора, Силистра и други при реализацията на своите проекти.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов