Тол системата стартира с 3-месечен гратисен период от 16 август

Животът

16-05-2019, 13:18

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Превозвачите се ангажират по време на тестовия период да монтират бордови устройства на автомобилите си

Тол системата да стартира с 3-месечен гратисен период на реални тестове от 16 август. За това се разбраха представители на бранша и регионалното министерство на среща при премиера Бойко Борисов. Превозвачите се ангажират по време на тестовия период да монтират бордови устройства на автомобилите си, за да се проследи и анализира реалният трафик. Окончателните пътни такси за изминато разстояние за превозните средства над 3.5 тона ще бъдат определени след 3-месечните тестове.

Тол системата трябваше да стартира от 16 август т.г., но от бранша са недоволни от размера на предложените от регионалното министерство тарифи и обхвата й. Превозвачите прогнозираха поскъпване на транспортните услуги и стоките и настояха за срещата с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха регионалният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков.

Резултатът - тол системата да стартира с 3-месечен гратисен период на реални тестове от 16 август. В този период превозвачите ще монтират бордови устройства на всички автомобили, заяви пред журналисти след срещата Аврамова:

„Всички представители на бранша, които бяха на разговори при премиера Борисов, изказаха желание в този тестови период да монтират бордови устройства на всичките си автомобили и ние да видим реалната картина на пътникопотока, реалната картина на движение на тежкотоварни превозни средства в България. Ако е необходимо ще я направим, знаете, че в закона е фиксирана датата 16 август като въвеждане на тол системата. Ако е необходимо ще направим промяна, така че този тримесечен тестови период, около който се обединихме, да го регулираме и законово.“ Тя добави, че регионалното ведомство е изготвило нови предложения за пътни такси, които ще бъдат представени на превозвачите.

Предстоят разговори за обхвата, по който има разногласие между министерството и превозвачите, каза още министърът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов