18 май е ден на данъчната свобода, от днес работим за себе си

Животът

18-05-2019, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През тази година в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи

Денят на данъчна свобода през 2019 г. е днес. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, изчислиха в Института за пазарна икономика. През тази година в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, затова се нарича Ден на данъчна свобода.

За сравнение, този ден през миналата година беше на 13 май, през 2017 г. – на 16 май, а през 2016 г. – на 6 май.

Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат.

Анализът на ИПИ показва, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и Денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните десет години.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов