Над 200 баници опитаха гостите на Празника на дрипавата баница във Върбица

Мисия

18-05-2019, 16:46

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Доброто настроение с домакини и гости сподели кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

Над 200 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от НЧ „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица. Спонсор на събитие бе „Белла България”.

Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и Румяна Матеева, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”. Инж. Добрев поздрави всички присъстващи и пожела следващата година броят на баниците да бъде още по-голям, а гостите да са още повече. Градоначалникът заедно с Румяна Матеева оставиха своите послания в Книгата за впечатления, в която гостите на празника пишеха своите добри пожелания към домакините.

Всички гости на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха общо 22 състава от страната, които показаха своите кулинарни умения и участваха във фолклорната програма.

„С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

А за голямото разнообразие красноречиво говореха отрупаните с баници маси. Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с шунка и кашкавал, с агнешко и спанак, със свинско и зелен лук, с риба, магданоз и маслини, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр. Самодейците от с. Ганчовец, община Дряново представяха карамелена баница по английски, баница на ганчовските снахи и ганчовски тутманик. С тях се конкурираха самодейците от с. Паламарца, община Попово, които пък бяха подредили кът с бабина баница, баница за кръстник, моминска баница, зелник. Те бяха и специалните гости на празника. Гостите от Паламарца дариха инж. Добромир Добрев с ръчно правен Капански хляб. Дръжте здраво хляба на всички семейства от общината. Бдете здрав и успешен. Без кметове като вас, такива хубави празници, съхраняващи българските традиции не биха били възможни, наричаха самодейците от Паламарца. Пет поколения самодейци – от 6 до 83 години, показаха на сцената, богатството на Капанския край

Солени и кексови мъфини и баница с маджун от захарна метла, показваха кулинарките от Стрелец. Традиционен банатски хляб - райдуш или пържена баничка пък демонстрираха самодейките от с. Асеново, община Никопол. Те бяха направили и други вкусотии като мазница с трендафил и баница с чипровски оби или точени кори, печени върху стара домашна печка.

Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които и тази година приготвиха традиционни за селото мекици. Освен тях показаха още и баници с тахан халва, с праз и гъби, с агнешко със спанак, със свинско и зелен лук, зелник с праз и сирене, касапско руло. Гостите от дряновското село Гостилица пък, наред с традиционните баници, показаха баница с гъби и топено сирене и европейска баница с броколи и пиле. С усукана по килифарски баница и вита баница с тиквички, почерпиха гостите от Килифарево. Кулинарни умения демонстрираха още самодейките от Първомайци, Правда, Сушица, Бряговица, Царски извор и др. Домакините от Върбица пък мериха сили с кулинарите от още две Върбици – от областите Плевен и Хасково.

Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 73-годишната баба Стефка предаваше своите умения на 11-гадишната Белослава. Момичето майсторски точеше кори за диплена и вита баници. В точенето на кори се включи и инж. Добромир Добрев, който показа завидни умения. С търпение и много любов стават най-вкусните баници. Така ги правеше и моята баба, сподели инж. Добрев с малката Белослава. И още една атракция имаха домакините. Сред тях и тази година бе единственият мъж, който гордо представяше своите две баници – с риба и на сач. Янко Янков – Комитата, както му казват в селото, е кореняк върбишчанин и потомък на опълченци, което личеше и от визията му.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 22 категории. Имаше и състезания по надяждане с баница, което спечели 14-годишната Памела Апостолова от с. Чомаковци и по надпиване с айрян, където най-бърз бе 12-годишният Юри Великов от с. Гостилица.

И въпреки, че и тази година баниците, които бяха представени на празника бяха много повече от миналогодишните, организаторите и гостите си пожелаха през следващата, те да са поне двойно повече.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов