В Нощта на музеите с "Машина на времето" горнооряховчани се пренесоха в началото на миналия век

Велико Търново Лайф

19-05-2019, 14:16

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Партньор на музея в 15-то издание на проявата бе Център АЛОС

Нетрадиционен начин за „включване“ на горнооряховчани в събития от историята на родния им град предложи Исторически музей – Горна Оряховица. Така Музеят за поредна година стана част от инициативата Европейска нощ на музеите. Партньор на музея в 15-то издание на проявата бе Център АЛОС. Водещи на ателието бяха екип на Център АЛОС: д-р Любен Кулелиев (арт-педагог и фотограф), Боян Бахрин (фотограф) и Росица Маринова (модератор).

Музейната нощ бе открита от директора Пламен Мадемов, който специално за вечерта бе облечен с мъжки костюм от началото на миналия век. За да бъде усещането още по-автентично и дамите от екипа на Музея бяха пременени като градски кокони от 20-те и 30-те години на изминалото столетие. Специалното настроение на вечерта се допълваше и от старите градски пести, в изпълнение на група от Клуб на пенсионера „Елена Грънчарова” с музикален съпровод на Дянко Мадемов. Специален гост бе един от основателите на Музея – Йордан Димитров.

През цялата вечер дворът на Музея бе изпълнен с желаещи

да се включат в събития от историята на Горна Оряховица и срещи-колажи с емблематични за града хора и места. Чрез мобилно фотоколажно студио, разположено в двора на музея, и специална дигитална среда всеки посетител беше „пренесен” назад във времето – до началото на миналия век. Неповторимата снимка фотоколаж се принтираше на момента и всеки можеше да я отнесе със себе си като спомен от пътешествието си в близкото минало на града.

В ателие „Машина на времето” всеки желаещ можеше да запечата своя образ пред старата градска баня, на центъра пред сладкарница „Братя Цветкови”, с менците пред чешмата или в люта зима върху ледовете на замръзналата Янтра. Гостът имаше възможност „да се повози” на покрива на първите междуградски омнибуси на Горна Оряховица или да присъства на откриването на жп гара Горна Оряховица през 1899 г. с цар Фердинад I. Голяма част от посетителите се фотографираха като част от първите футболни отбори в града или в компанията на ловната дружинка на Никола Петров – първия български шампион по борба. Сред тях бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който заедно със семейството си уважи Нощта на музеите.

Част от публиката пък имаше възможност за снимка в ретро компания пред фонтана на Градската градина от началото на миналия век. Гостите можеха да се „хванат на работа” в коларската работилница на Юрдан Маринов или на поточната линия за сортиране на бонбони Лукчета на „Захарни заводи“ от средата на миналия век. По-суетните пък можеха да видят образа си на заглавната страница на вестник „Илюстрована седмица“ от 1925 г., заедно с цар Борис III и градската управа, за откриването на Международния мострен панаир в Горна Оряховица.

За всички посетители, които избраха да се влеят в атмосферата на миналото, Исторически музей – Горна Оряховица бе подбрал емблематични фотографии от своя фонд, както и специално подготвени за събитието ретро костюми.

До късно вечерта в двора на Историческия музей имаше желаещи да „отскочат” поне за малко в годините от началото на миналия век.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)