Проф. Николай Овчаров стартира археологическите проучвания на крепостта „Калето“ в Свищов

Мисия

20-05-2019, 12:32

Снимка:

кадър БТВ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според хрониките, крепостта е била известно време „българската“ резиденция на граф Дракула

Днес започнаха археологическите разкопки на местността "Калето" в Свищов, където има запазени останки от средновековна крепост.  Проучвания ще бъдат ръководени от археолога проф. Николай Овчаров, а негови заместници ще бъдат археологът от Исторически музей – Свищов Марин Маринов и Полина Пиперкова, археолог от Регионалния исторически музей в Кърджали.

 

Предстоящото проучване и разкриване на местността е финансирано с 30 хиляди лева от община Свищов и ще продължи един месец.

Според проф. Овчаров, Свищов има всички предпоставки за развитие на културно-исторически туризъм и целта на експедицията е именно да се популяризира допълнително богатото културно наследство на Свищов, разкривайки една от най-добре документираните крепости. Той показа запазени гравюри с изглед към крепостта, показващи как е изглеждала тя в цялостния си вид, а по информация от хроники е ясно и каква е била конструкцията, колко кули е имала и т.н., което ще помогне много при археологическите проучвания, допълни Николай Овчаров.

Професорът подчерта, че останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. от покойния български археолог Въло Вълев. Според хрониките, крепостта е била известно време „българската“ резиденция на граф Дракула, както и една от последните героични крепости на цар Иван Шишман.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов