Във Велико Търново откриват паметник на Христо Ботев навръх 2 юни

Мисия

20-05-2019, 17:31

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

НВУ дари на общината мраморен бюст, съхраняван повече от 40 години

Във Велико Търново отново ще има паметник на големия български поет и революционер Христо Ботев. Кметът Даниел Панов и ректорът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов подписаха споразумение, с което висшето учебно заведение дарява на Общината мраморния бюст на Ботев, съхраняван повече от 40 години в НВУ.

Монументът ще бъде реставриран и ще бъде поставен в пространството пред сградата на Централна поща, откъдето започва едноименната улица. Преди година навръх 2 юни бе направена първата копка. Вече се работи по облагородяването на градската среда, където ще бъде оформен постаментът. Паметникът ще бъде открит на 2 юни, когато Велико Търново ще почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Кметът Даниел Панов благодари на НВУ „Васил Левски“ за подкрепата на родолюбивата инициатива, подета от Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Фондация „Христо Ботйов“, както и на арх. Драгомир Йосифов, проектирал и дарил разработката си за визията на околното пространство. „Паметникът на Ботев ще бъде израз на нашата почит, която дължим както нему, така също на съпругата му и на дъщеря му – Венета и Иванка Ботеви, също свързани с нашия град. Именно Търново е и първият град, в който 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България“, коментира Даниел Панов.

Полковник доц. д-р Марко Златев разказа, че бюстът е бил поставен на входа на Арката на генералите в началото на 50-е години на миналия век – тогава във Велико Търново е била разположена Школата за запасни офицери „Христо Ботев“. След 1978 година, когато Военното училище е преместено в настоящия си корпус, паметникът е демонтиран. Според доц. д-р Златев има неясноти около авторството на монумента. „Интересен факт е, че най-големият брат на Ботев – ген. Кирил Ботев, е възпитаник на Военното училище във Велико Търново и е част от първия випуск“, каза още Марко Златев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов