22 май е Международен ден на биологичното разнообразие

Животът

22-05-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е денят, на който през 1992 г. ООН приема текста на Конвенцията

Международният ден на биологичното разнообразие е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа.

На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие ще се обърнат с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво използване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси, с акцент на това как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората. 

Конвенцията за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и влиза в сила от 29.12.1993 г.  Тогава е решено 29 декември да бъде Международен ден на биологичното разнообразие . През декември 2000 г. Общото събрание на ООН гласува промяна на датата и за отбелязване на  Международния ден на биологичното разнообразие се обявява 22 май.

Това е денят, на който през 1992 г. ООН приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправен член. Страните по Конвенцията работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.

България участва в изпълнение на Мисията и визията до 2050 г. с реализиране на целите от Аичи от глобалния Стратегически план за опазване на биологичното разнообразие за периода 2011-2020 г. Този период е обявен за „Десетилетие на биологичното разнообразие“, под надслов „Живот в хармония с природата”.

Министерство на околната среда и водите целенасочено работи за запазване на биологичното разнообразие, намаляване на натиска и поддържане жизнеността на екосистемите, резултатите от научните изследвания да бъдат отразявани в законодателството, да се разширява мониторинга, както и за подпомагане на проекти и създаване на учебни програми, свързани с биоразнообразието.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)