409 изборни секции са разкрити в областта, допълнителни ще има в двата корпуса на областната болница

Мисия

24-05-2019, 12:20

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район

238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район. Техният брой не съответства на броя на гласоподавателите, който ще стане известен в деня на вота за членове Европейския парламент – 26 май, уточни председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Към настоящия момент в областта са разкрити 409 секции. „Има две, в които ще се гласува с подвижна изборна кутия. Те са на територията на общините Сухиндол и Горна Оряховица. Допълнителни секции са образувани в стария и новия корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, Комплексния онкологичен център,  Центъра за психично здраве,  болница „Д-р Трейман” и в сектор „Арести” в Областна служба „Изпълнение на наказанията”. Допълнителна секция е разкрита и в здравното заведение в Сухиндол”, съобщи Йонкова. Тя обясни, че секции в лечебните звена се разкриват при наличието на 10 хоспитализирани лица.

В 104 секции в региона ще може да се осъществи машинно гласуване. За община Велико Търново машините са 37. 30 от тях ще бъдат поставени в секции в областния град, 2 в Дебелец и по една в Килифарево, Беляковец, Самоводене и Шемшево. „На лицата ще бъдат предоставени смарт карти,   чрез които ще гласуват. Не е възможно да объркат вота си. След като потвърдят, че гласуват за определена листа, няма да имат възможност да се откажат и вотът ще се зачете. Няма възможност за недействителност на бюлетините. При машинното гласуване автоматично ще бъде направено преброяването, а в комисиите следва да направят аритметичен сбор на всички, които са гласували с хартиена бюлетина, и на тези, които са гласували машинно”, обясни Десислава Йонкова.

Запазва се възможността членовете на СИК и лицата от охраната да упражнят правото си на вот в помещението, в което са назначени и изпълняват служебните си задължения. Това важи и за лицата, ангажирани в болничните заведения, уточни председателят на РИК.

За улеснение на хората с физически и зрителни увреждания в Община Велико Търново е разкрит тел. 062 619-119, на който могат потърсят съдействие за придвижване до изборното помещение.

Телефоните на Районната избирателна комисия са – 062 600-819, 062 668-245 и мобилен 0879 / 131-720.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов