Над 155 млн. лв. по европейски програми се инвестират в момента в областта - velikotarnovo.utre.bg

Над 155 млн. лв. по европейски програми се инвестират в момента в областта

24 май 2019, 10:47 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Ева Майдел: На България са нужни евродепутати, които знаят как да постигат целите ни

Общо 161 проекта, финансирани с европейски средства са приключили или в момента са в процес на изпълнение в област Велико Търново, а общата им стойност е 155 630 597 лева. Това показва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020, като в тази сума не влизат средствата по програмата за развитие на селските райони. Данните са към края на февруари, а настоящият програмен период приключва следващата година.

Предприятия, сдружения и институции от региона влагат

 защитените средства с цел постигане на икономически растеж и развиване на конкурентоспособност, подобряване на социалния статус на гражданите, създаване на благоприятна и здравословна среда на живот и др.

Най-много като брой са сключените договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Те са 60, на обща стойност 79 204 025 лева. По програмата „Развитие на човешките ресурси“ сключените договори са 50 за сумата от 12 422 216 лева.

Стойността на 24 проекта по ОП „Региони в растеж“ възлиза на общо 55 110 474 лева.

По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ проектите са шест, за малко над 2.6 милиона лева. Тук не е включен проекта за изграждане и развитие на Център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ с обща стойност 13 500 000 лв., който в системата ИСУН е регистриран на надрегионално ниво, и в който партньор е НВУ „Васил Левски“ заедно с още 8 други организации.

По Програмата за морското дело и рибарство в региона има пет договора за над 4.4 млн. лева. По ОП „Добро управление“ във Великотърновска област се изпълняват три проекта за 769 545 лева.По програмата за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода 2014-2020 г., са регистрирани 13 договора за повече от един милион лева.

Отделно от това, по данни от секцията за публичност по подмерките от ПРСР в сайта на ДФЗ, могат да се идентифицират други над 163 одобрени проекта в общините от област Велико Търново.

„Европа е най-доброто място за развитие на бизнеса, мястото където България да се превръща във все по- подредена и уютна за живеене държава. Това е мястото, където българските села могат да продължат да се съживят, а градовете да се модернизират, както се случва във Велико Търново и региона. Това може да стане обаче, само ако България има силна позиция в ЕС, с представители, които знаят как да постигат целите на страната ни“, коментира евродепутатът Ева Майдел, която е четвърта в листата на ГЕРБ с номер 12.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета