Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май - velikotarnovo.utre.bg

Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май

24 май 2019, 13:25 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Свищов

По традиция денят започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович

За поредна година ръководството на община Свищов бе подготвило празнична програма по повод Деня на славянската писменост и култура – 24 май.

По традиция денят започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на Просвещението в Първия кабинет на България, за периода 26 юли – 24 ноември 1879 год., и  пoлaгaнe нa цвeтя от кмета на Свищов Генчо Генчев, ректора на СА „Д.А. Ценов“ доц. д-р Иван Марчевски, образователни, културни институции и граждани. След това, стотици жители и гости на Свищов се събраха на пл. „Свобода“, от където бе даден старт на ежегодното празнично шествие до централния площад “Алеко“. Там, пред сградата на Общината се състоя общоградско тържество, в кoетo взeхa yчacтиe представители на детски градини, училища и школи по изкуствата с палитра от песни, танци и стихове. Десетките талантливи деца на Свищов показаха своите дарби и допринесоха за патриотичното настроение в тържествения ден.

Кметът на общината Генчо Генчев поздрави своите съграждани с най-светлия празник, съхранил ни като достойни българи и наследници на святото дело на братята Кирил и Методий. „Това, че днес сме тук обединени от словото е доказателство, че заедно ще го пренесем в бъдещето. 24 май е празник на духовността и израстването на една нация. Уважаема академична общност, уважаеми учители, художествени ръководители и всички които правите така, че нашата нация да е знаеща, можеща и стремяща се към нови върхове, благодаря ви за всеотдайния труд!“, каза в словото си кмета на Свищов. 

Нa тъpжecтвoтo бяхa наградени десетки ученици, пocтигнaли високи резултати пpeз гoдинaтa и достойно представили община Свищов в различните сфери на науката, спорта, изкуството и професионалната подготовка. Наградите им бяха връчени от кмета Генчев, заместник-кметовете Анелия Димитрова, Бедри Алиев и Пламен Петков, секретаря на Общината Любомира Петрова и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.

Празничната програма приключи с песента „Моя България“, която по чудесен начин сложи финалния акорд на тържеството.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета