Три награди „Млада Горна Оряховица“ връчи тази година кметът инж. Добромир Добрев

Мисия

24-05-2019, 14:28

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Носителите се подписаха в Летописната книга на Горна Оряховица

Ученическите екипи от СУ „Георги Измирлиев“, създали два филма за 160 годишнината на гимназията, Школата за народно пеене при НЧ „Развитие – 1884“ в Поликраище и хандбалния отбор на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ са тазгодишните носители на наградата „Млада Горна Оряховица”. Отличието се присъжда за трета поредна година на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от международни и национални състезания, олимпиади и конкурси в сферата на образованието, изкуството и културата, и спорта. Наградите бяха връчени по време на традиционната празнична среща на кмета инж. Добромир Добрев с културни и просветни дейци, която се провежда на 24 май. Церемонията уважиха още председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметът Йорданка Кушева, заместник-кметът Николай Георгиев, общински съветници, почетни граждани на Горна Оряховица, както и много учители, читалищни дейци, самодейци.

В сферата на образованието и културата наградата „Млада Горна Оряховица“ бе присъдена на два екипа от ученици от VІІ до ХІ клас на СУ „Георги Измирлиев“, създали авторски филми на тема „Гимназията през моите очи“ по повод 160-годишнината на училището. Идеята на учениците е да се покаже Гимназията като привлекателно място за учене, спортуване и забавление, място, където преминава по-голяма част от ежедневието на децата.Участниците в двата проекта са автори на сценариите, режисьори и монтажисти. Двата филма – „Вкусът на лимона“ и „Гимназията през моите очи“, показват различен ракурс към училището като институция и втори техен дом.

Наградата в сферата на културата и изкуството бе връчена на Школата за народно пеене към НЧ „Развитие – 1884“ в Поликраище. Школата е създадена през сезон 2014/2015 г. с ръководител Тихомир Йорданов, а от сезон 2016/2017 г. е под ръководството на Георги Петров. Солисти са Ивета Попхристова и Калина Кушева. Двете талантливи деца участват в редица конкурси и фестивали, от които печелят престижни награди и дипломи.

В сферата на спорта наградата „Млада Горна Оряховица“ бе присъдена на отбора по хандбал на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. В последните четири години юношите от отбора неизменно печелят шампионската титла от Ученическите игри по хандбал. Победата им през 2017 г. ги отведе на Световното ученическо първенство по хандбал в Доха, Катар, където момчетата достойно представиха училището, Горна Оряховица и България. През настоящата учебна година, отборът отново е републикански шампион. Момчетата са част от ХК „Локомотив“, който през последните години е доминиращ тим в Клубното държавно първенство по хандбал и неизменен шампион на България в този спорт.

Носителите получиха наградите си от кмета инж. Добромир Добрев  и се подписаха в Летописната книга на Горна Оряховица. Кметът поздрави събралите се в Художествената галерия „Недялко Каранешев” дейци на просветата и културата с празника 24 май. „В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-сърдечно Ви поздравявам и Ви желая здраве, щастие и много нови успехи в отговорната мисия за съхраняване и развитието на просвещението и духовното развитие на нацията. Най-сърдечна благодарност и признателност към Вас, които водите децата ни към успех чрез знание!

Вие сте истинските продължители на непреходното делото на светите братя Кирил и Методий“, каза инж. Добрев.

На празничната среща прозвуча и изпълнението на двете момичета – Ивета Попхристова и Калина Кушева.

По традиция учениците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ се бяха погрижили за празничната почерпка на гостите с изработените от тях кулинарни изкушения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов