25 май – Ден на безследно изчезналите деца

Животът

25-05-2019, 07:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването му

25 май е Ден на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден, по инициатива на Европейската федерация, светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейността на различни организации, които се опитват да помогнат. Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.


Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 111 и от 2009 г. е активен и в България. На него информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов