Телефонните измамници вече звънят и на мобилни телефони

Крими

25-05-2019, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мошениците се представят за служители на енергийно дружество

Телефонните измамници вече звънят и на мобилни телефони, предупреждават от МВР.

Жители на Шумен са съобщили на полицейски служители, че са получили странни обаждания на мобилните си телефони. В единия от случаите жена получила обаждане от скрит номер. След като вдигнала, ѝ затворили. Третото обаждане било от номер, започващ с код 02. По време на разговора било съобщено, че се обаждат от “енергото” и, че била засечена кражба на ток. Съобщили, че ще спрат тока на абоната, ако това не бъде преустановено. Жената питала за кой град и за какъв адрес става дума. Казали ѝ, че щом звънят на нея значи кражбата е от нейния електромер. Настоявали да си продиктува личните данни, за да бъде оформен протокол. Тя разбрала, че става въпрос за някаква измама и прекъснала разговора.

От полицията напомнят отново на хората да не предоставят информация на непознати по телефона от къде са, къде живеят, как се казват, с кого живеят и с какви спестявания разполагат, за да не станат жертва на телефонни измамници.

Ако получите подобно обаждане задайте няколко контролни въпроса, и когато не могат ви дадат конкретни отговори затворете. Не говорете с непознати и не давайте никакви данни за вас и близките си, защото информацията, която дадете може да бъде ползвана в друг сценарий за телефонна измама. При нужда звънете на телефон 112.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов