Стенописци от ВТУ представят мозайка и рисувана керамика в Орешака

Велико Търново Лайф

26-05-2019, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Националното изложение е на 1 и 2 юни

Отворено ателие за мозайка и рисувана авторска керамика ще се проведе на 1 и 2 юни 2019г. в Националното изложение - Орешак. Творчески екипи от преподаватели, докторанти и студенти от специалност Стенопис на Факултет по изобразително изкуство на ВТУ ,,Св.св. Кирил и Методий ще разкрият техническата и естетическата същност на ,,енигматичната“ техника мозайка. Откритият  уъркшоп цели да популяризира тази наглед позната, но твърде тайнствена като изработка каменна живописна техника. В създадените на място камерни пана ще бъде използван стъклокерамичния еквивалент на естествения камък - смалтът (в цялото му спектрално разнообразие). Успоредно с мозаечните творби ще се изработят (живописват) пред гостите на фестивала и  авторски кръгови композиции (рондо) върху традиционните за Троян и региона керамични чинии.

Идеята на Фестивала е да обедини въздействието на различните форми на съвременното изкуство –  музика, визуални изкуства и арт инсталации. Събитието е адресирано към всички  хора, които имат интерес към взаимодействието човек-природа-изкуство в извънградски пространства.

Екипът от участници е доц. д-р Владимир Аврамов, гл.ас. д-р Анастасия Тонкова, ас. д-р Даниел Иванов, Пламен Кондов –докторант, Елпида Лайлакиду, Полина Ковачева, Калин Михов, Женя Калева, Камелия Рахнева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов