От 1 юли цената на тока ще бъде повишена с 3.5%

Животът

27-05-2019, 19:09

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-голямо ще е поскъпването за клиентите на EVN, а най-малко – за тези на „Енерго Про“

От 1 юли цената на тока ще бъде повишена с 3.5%, реши Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Решението е въз основа на постъпилите искания от страна на трите електроразпределителни компании в страната – ЧЕЗ, EVN и „Енерго Про“.

От решението на КЕВР става ясно, че най-голямо ще е поскъпването за клиентите на EVN (3.59%), а най-малко – за тези на „Енерго Про“ (3.38%). Абонатите на ЧЕЗ от 1 юли ще плащат с 3.46% по-скъп ток. Решението на КЕВР е в унисон с изказването на нейния председател Иван Иванов, който преди седмици заяви, че поскъпването няма да е по-голямо от инфлацията в страната – около 3.5%.

От трите дружества бяха поискали скок на енергията. EVN поиска промяна на дневната тарифа с 4% от сегашните 0.17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0.18719 лв./кВтч. (без ДДС), ЧЕЗ настоя нощната тарифа да скочи драстично с над 50% и с над 3% скок на дневната, „Енерго Про“ поиска увеличение с 2.19%, като дневната да се увеличи с 1.7%, а нощната с 4.15%. И трите ЕРП-та искаха да се увеличи и таксата за пренос до домакинствата.
Изменението на цените ще бъде обсъдено на открито заседание на КЕВР на 4 юни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов