Велико Търново отбелязва Деня на Ботев

Мисия

28-05-2019, 10:28

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриват паметника на бореца за свободата ни

Със заупокойна молитва и откриване паметника на Христо Ботев в центъра на града Велико Търново ще отбележи 2 юни – Деня на загиналите за свободата на България. Програмата ще започне в 11,40 ч. в градинката пред сградата на Български пощи с изпълнения на Смесен хор за обработен фолклор „Пъстра китка“ - с. Самоводене, с художествен ръководител маестро Георги Янков. След минутата мълчание в 12 ч. ще бъде приет строят на Почетния караул и ще се проведе официалното откриване на паметника на Христо Ботев. Заупокойна молитва ще отслужи Негово Благоговейнство свещеник Давид Йовчев, който ще освети паметника. Официално слово ще поднесе д-р инж. Даниел Панов- кмет на Община Велико Търново.

В 12,30 ч. пред паметник „Майка България” литературна композиция „Спасена памет“, посветена на 143 год. от гибелта на Христо Ботев, ще изпълнят Михаела Стоянова, Белослава Маринова и Иван Брайнов- ученици от ПМГ „Васил Друмев”.

 

На паметниците „Васил Левски”, „Паметник на обесените”, „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, Паметната плоча на загиналите и гробовете на Венета и Иванка Ботеви ще бъдат положени венци и цветя на признателност и ще бъдат поставени часови.

Организатори на честването на 2 юни са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски“, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново и Великотърновска Света митрополия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов