Спортисти за пореден път настояха да бъде отворена спортната площадка в кв. „Колю Фичето”

Мисия

30-05-2019, 12:20

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заради жалби на живущи и решение на ВАС катинари посрещат всеки ден спортуващите малчугани

За пореден път заседанието на Великотърновския общински съвет започна с граждански изказвания по повод затворената спортна площадка в кв. „Колю Фичето”. Скейтборд съоръженията и баскетболното игрище вече втори месец са с катинари след решение на Върховния административен съд по жалба на живущи, че играещите там деца създават шум, а самата площадка не отговаря на нормативната уредба.

В началото на заседанието днес пръв се изказа Делян Генчев, един от жалбоподателите, който обясни колко щастливи са съседите му от тази развръзка. Той определи настилката на съоръженията като некачествена и  неподходяща, а самата площадка, според Генчев, трябва да отстои на най-малко 500 метра от жилищен блок.

 

Второто изказване беше от името на спортната общественост в града, а позицията – представена от млад татко, който настоя съоръжението да бъде отворено : „Това е единственото място, където в града ние можем да играем баскетбол. Настилката, г-н Генчев, е хлъзгава, защото там беше излят катран и боя дни след отварянето на съоръженията. Беше извършена вандалска проява и Вие, като живущ там, може би знаете кой я е извършил. Силно вярваме, че подобни съоръжения трябва да има във всеки великотърновски квартал, за да могат децата ни да запалят искрата си към спорта. Те няма да стоят празни, уверяваме Ви. Градът ни расте количествено, растат блоковете и индустриалните зони. Нека расте и качествено!” – се каза в позицията на спортната общественост пред Великотърновския общински съвет.

 

За съжаление, след решението на Върховния административен съд, децата от кв. „Колю Фичето” са посрещани всеки ден от катинари, които спират достъпа им до баскетболната площадка и скейтборд съоръженията. Някои от малчуганите, обаче, прескачат високите огради и дори прехвърлят велосипедите си вътре. Което е предпоставка за нежелан инцидент.

 

Водят се допълнителни разговори с главния архитект на община Велико Търново за предприемането на още допълнителни мерки относно намаляването на шума от ползването на съоръженията, коментира Петко Павлов, управител на Общинското предприятие „Спортни имоти”.

„Бяха поставени гумени тампони между дървените части на рампите, изрязан е асфалтът и са бетонирани дюбелите, поставени са и допълнителни мрежи на игрището. При последните две замервания шумът значително беше намалял, но въпреки това предприемаме още мерки. След изпълнението им ще поискаме ново замерване.” – каза Петко Павлов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов