Потомци на болярина Кършо се събират в Елена на девета родова среща

Мисия

30-05-2019, 13:37

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще бъде открита от Кристалина Георгиева, изп. директор на Световната банка

В събота  в Елена за  девета поредна година ще се съберат на родова среща  потомците на болярина Кършо, които отново поканиха в нея да участват и потомци на други стари еленски родове.  Срещата е под надслов „Бунтовни поколения“ и ще бъде открита официално от Кристалина Георгиева, председател на Инициативния комитет за провеждане на срещите на рода Кършовски, Изпълнителен директор на Световната банка. Тези срещи винаги са пълни с радост, градивни идеи и спонтанен анализ на живота в днешна България, в Европа и в света. И както досега, г-жа Георгиева и нейните родственици ще обединят в едно света, видян от нейната „глобална камбанария", докато еленчани и другите членове на Кършовското семейство от цяла България ще добавят цветовете на живота от техните родни места.

 

Потомците  на прочутата възрожденска фамилия са над 1500, сред тях известни български революционери, държавници и творци. Според преданията, историята на рода започва от болярина Кършо, който след падането на Търново под турско робство, се преселва в Елена. Сред неговите потомци са петимата братя революционери Кършовски. Най-големият от тях - Иван Попхристов Кършовски, прадядо на Кристалина Георгиева,  участва в двете български легии и е един от основателите на БРЦК, съратник и близък приятел на Левски.

Стана традиция на тези срещи да се отбелязват значими годишнини, свързани с историята на родовете. Пред участниците ще бъдат изнесени исторически доклади/съобщения за живота и делото на Иван Стоянов Кършов, Иван Попхристов Кършовски и д-р Йордан Брадел.

Тази година датата на родовата  среща, по традиция насрочвана за първата събота на м. юни, съвпада с 1 юни - Международния ден на детето. В тази връзка, Инициативният комитет отправи предизвикателство към най-малките, както и към вече порасналите, но все още в ученическа възраст, потомци на славните еленски родове – да проучат и направят кратко представяне на един или няколко от своите прадеди под формата на кратко есе или презентация. Идеята е  по този начин да станат в по-голяма степен съпричастни към опазването на родовата памет, тъй като в идните години все повече ще трябва да се разчита и на тях, за да пребъде традицията на родовите срещи. Инициативата е под надслов „Син съм на юнашко племе“. По време на родовата среща ще бъде  обсъдена възможността през следващата година тя да прерасне в едно по-мащабно предизвикателство, насочено към младите хора не само от тези родове, свързано с осмислянето на глобалните въпроси – какво сме получили от предците, как ще го съхраним и развием, какво ще завещаем на идните поколения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов